Kahve, baklava, yoğurt, lokum derken Türklere ait olduğu bilinen meşhur dönerimiz İngiliz tehdidi altında.
İngilizler, dönerin ilk kez  Doncaster şehrinde bir kasap tarafından yapıldığı iddia ederek AB’ye başvurmaya hazırlanıyor.

İngilizcede yalnızca lokum, rakı, kahve, yoğurt ve kebabın başında “Turkish” ifadesi yer alırken, patent savaşları bütün hızıyla sürüyor. Türklere mahsus olduğu bilinen dönerin ilk defa İngiltere’nin  Doncaster şehrindeki bir kasap tarafından üretildiğini savunan İngilizler, Türk dönerini sahiplenmeye hazırlanıyor. İşi bir ileri boyuta taşıyan  Doncaster şehri sakinleri "Döner Birliği" de kurarken, Avrupa Birliği'ne başvurmak için hazırlanıyor.

Kötü haberi alan Bursalı dönerciler ise bu duruma tepki göstererek milli değerlerimize sahip çıkılmasını istedi. Bursa’nın önde gelen kebapçılarından Uludağ Kebap'ın işletmecisi Cengiz Çalışır, bunun ilk olmadığını ve milli değerlerimizi sırasıyla kaybetmenin eşiğine geldiğimizi dile getirerek, “Daha önce de Yunanistan'ın da böyle bir teşebbüsü oldu ancak başarısız oldular. Onlar da baklavamızı sahiplenmeye kalktı. Şimdi ise İngilizler dönerimize göz dikti. Tarihçesini ortaya koymaları gerekiyor. Bir ustaları bile yok. Biliyoruz, bu da başarısız olacak fakat bizim de artık bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bundan bir sene önce TÜBİTAK aracılığıyla İskender kebabımızı tescilledik. Yetkililer bize destek olmalı ve dönerimiz dünyadaki ismini korumalı” dedi.