Yatırım yapılabilir kredi notunun düşürülmesi sonrası TL'de başlayan değer kaybı ve negatif ayrışma trendi, gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik satış baskısı ile bugün de devam etti.
Dolar/TL gün içinde 3.0890'a kadar yükselerek 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test ederken, tahvil getirileri de yaklaşık 10 baz puan yükseldi.
Güney Afrika Maliye Bakanı Pravin Gordhan'nın bir soruşturma için 2 Kasım'da mahkemeye zorla çağrılmasının ardından ülke para birimi randın yüzde 3'ün üzerinde değer kaybetmesi de benzer para birimlerindeki kayıpları tetikledi.
TL not indiriminden bugüne yüzde 3'e yakın değer kaybı ile gelişmekte olan ülke paraları arasında açık ara en çok değer kaybeden para birimi olurken, rand hariç benzer para birimleri aynı dönemde dolar karşısında genel olarak yüzde 3'e yaklaşan değer kazançları yaşadı.
TL dün de yüzde 0.5 civarındaki değer kaybetti.
Moody's not indirimi sonrası çıkışların yaşanabileceği endişesi, OHAL süresinin üç ay daha uzatılması kararı ve TCMB'nin kurdaki yükselişlere karşın faiz indirimlerine devam edeceği beklentileri ile petrol fiyatlarındaki yükseliş TL'nin gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasındaki ana belirleyiciler oldu.
Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Olası Musul operasyonu ve Türkiye'nin ne kadar yer alacağı, mevcut Suriye gelişmeleri yakından takip ediliyor. Bugün randın sert değer kaybı da TL'yi etkiledi" dedi ve ekledi:
"Gelinen seviyeler itibarıyla kur tarihi zirvelere çok yaklaştı. Lokallerin de döviz satışları yukarı yönü sınırlıyor. Bugünkü yükselişle birlikte önemli miktarlarda satışlar görülmeye başlandı. 3.0950 ve psikolojik 3.10 seviyeleri önemli, bugün kırılamadı ancak küresel satış baskısı sürerse bu seviyelerin üzeri de mümkün."
İçeride ise her ne kadar siyasiler tarafından yalanlanmış olsa da, olası bir erken seçim ihtimali de yakından izlenen konular arasında yer alıyor.
AK Parti'li yetkililer, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) oy pusulaları için 983.5 ton filigranlı kağıt alınacağını ilan etmesini erken seçime hazırlık olarak göstermenin doğru olmadığını ve partinin bir erken seçim hazırlığı içinde olmadığını söyledi.
Bankacılar TL'deki satış baskısının küresel endişelerle birleşmesi halinde kurda bu hafta içinde 3.10 seviyesinin test edilebileceğini ancak bu seviyenin üzerinde kalıcı bir seyir henüz beklemediklerini belirtiyorlar. Dolar/TL'de tarihi rekor darbe girişiminin hemen sonrasında 20 Temmuz'da 3.0970 ile test edilmişti.
Bu sabah güne 3.0770 civarında başlayan ve 3.0890'a kadar yükselerek 21 Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyeyi test eden dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.0852/3.0860 seviyesinde bulunuyor.
Bu sabah saatlerinde 3.25 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.2507/3.2519; 3.4245 civarındaki euro/TL ise 3.4163/3.4173 seviyesinde bulunuyor.
Faiz
Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.65 olurken, valörde son işlem yüzde 9.75 olarak gerçekleşti.
Bugün spot kapanış yüzde 9. 82 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.86 oldu.
Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 8.71 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta bileşik faiz yüzde 8.82 oldu.