Oruç yasağıyla gündeme gelen Doğu Türkistan'da, sokaklar ve caddeler güvenlik önlemi alan silahlı polislerle dolu. Halk yasağa ilişkin sorulara açıkça cevap vermekten kaçınıyor. Çin yönetimi ise binalara astığı 'Sincan Medenileşme Ofisi' imzalı afişlerle öğrencilere namaz kılmaz, oruç tutma ve Kur'an okumayı telkinin yasak olduğunu hatırlatıyor.

İslam karşıtı tutum sergileyen Çin'in Doğu Türkistan'da (Sincan Uygur Özer Bölgesi) başkent Urumçi ve Uygurların en yoğun olduğu bölgelerden Kaşgar'da Ramazan yoğun baskılarla geçiyor. Bölgede süregelen yoğun güvenlik önlemleri günlük yaşamın bir parçası haline gelmiş durumda. Halk oruç yasağına ilişkin sorulara açık yanıt vermekten kaçınırken, camilerde ibadetler sürüyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

CAMİLER DOLUYOR

Urumçi başta olmak üzere Uygur bölgelerinde ülkenin geri kalanından farklı olarak yoğun güvenlik önlemleri hakim. Halkın endişeli tavrı ve tepkisi, fotoğraf çekilmesini oldukça zorlaştırıyor. Urumçi'nin merkezinde bulunan Büyük Pazar bölgesindeki Kuruk Köprü Cami'nde öğle namazında her yaştan Uygur görülebilirken, Müslümanlar ile çocukları da ibadet ediyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

ÖĞRETMEK YASAK

Diğer yandan, Çin'de geçen yılın başında yürürlüğe giren terörle mücadele yasasının ardından bazı konularda yasakların gündeme geldiği ifade ediliyor ve bu yasaklara dair afiş ve broşürler Urumçi'de birçok bölgede görülüyor. Afişlerde, resmi nikahı olmayan çiftlere dini nikah kıyılması, dini yöntemle boşanma işleminin yapılması, okulda öğrenimini sürdüren öğrenci ve reşit olmayanlara namaz kılmak, oruç tutmak ya da Kur'an okumayı öğrenme yönünde telkinler yapılması yasaklanıyor. Afişlerin üzerinde 'Sincan Medenileşme Ofisi' ibareleri yer alıyor.

AA ekibinin Uygur bölgesinden Ramazan izlenimleri

ÖZELDE ORUÇ SERBEST

Bazı Kaşgar Uygurları, oruç yasağı ya da bir kısıtlama ile karşılaşıp karşılaşmadığının sorulması üzerine, özel işletmelerde bir kısıtlama olmadığını bizzat bildiklerini, devlet dairelerinde ise yasak uygulandığı konusunda yakınlarından aldıkları bazı bilgiler bulunduğunu belirtiyor.