Ailesi tarafından köy mezarlığına gömüldü. Kardeşi Mainuddin Molla'ya teslim edilen cenaze törenine yaklaşık 500 kişi katıldı.

Saat 04.15'te son yolculuğuna uğurlanan Molla'nın cenaze namazını ise Cemaati İslami üyesi olan köy caminin imamı Mevlana Ebu Talip kıldırdı.

ABDULKADİR MOLLA KİMDİR, NEDEN İDAM EDİLDİ?

Bangladeş'te Yüksek Mahkeme, Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'ya verilen idam cezasını onadı. Abdülkadir Molla kimdir ve Abdülkadir Molla neden idam cezasına çarptırıldı? İşte cevabı...

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendiren Temyiz Mahkemesi, itirazı reddeti. İdam kararını onaylayan mahkeme, infaz günü ile ilgili herhangi bir karar almadı. Ancak Abdülkadir Molla'nın 2 hafta zarfında mahkemeye af talep etme hakkı bulunuyor.

Ülkede zaten diken üstünde duran siyasi krizin nasıl bir güzergaha gireceği bilinmezken, karar sonrası şiddet olaylarının artmasından endişe ediliyor.

Önceki gün Cemaat-i İslami partisinin infazın gerçekleşmesi halinde korkunç sonuçlar doğuracağı uyarısını dikkate alan mahkeme heyeti, 65 yaşındaki Molla'nın infazı ile ilgili kararın bugüne ertelendiğini açıklamıştı.

Bangladeş'te Cemaat-i İslami Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın avukatlarının, müvekkillerine verilen idam cezasının yeniden gözden geçirilmesi talebini değerlendiren Temyiz Mahkemesi, önceki gün idam kararını Molla'nın infazına 90 dakika kala durdurmuştu.

Geçtiğimiz yıl mahkeme, 1971 yılında Bangladeş'in bağımsızlık savaşında Pakistan'a yardım ettiği gerekçesiyle 3 milyon Bangladeş askerinin ölümünden sorumlu tuttuğu Molla hakkında idam kararı vermişti. İnfazın dün gece saat 00:01 de gerçekleşmesi beklenirken, yapılan itirazı değerlendiren mahkeme, infazı ertelediğini duyurmuştu.

Öte yandan, avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimlerde siyasi şiddetin baş gösterebileceğini ve kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyor.

İdam kararı hakkındaki memnuniyetsizlik sosyal paylaşım sitelerinde dile getirilirken, bir çok cep telefonu kullanıcısına 'Molla öldü. Bangladeşte iç savaş çıktı.' şeklinde mesaj geldiği kaydedildi. Mesajları kimin gönderdiği bilinmezken, Bangladeş Telekomünikasyon Düzenleme Komisyonu'nun mesajı kimin gönderdiğini belirlemek için çalışma başlattığı ifade edildi.

ÜLKENİN GÜNDEMİNDEN DÜŞMÜYOR

İlk olarak 2010 yılında Başbakan Şeyh Hasina, 1971'de Pakistan'a karşı bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işleyen şüpheliler ile ilgili özel bir çalışma başlatmıştı.

Hükümet, bağımsızlık savaşı sırasında Pakistan ile işbirliği yapan savaş suçu işlemekle suçlanan kişileri, 3 milyon askerin ölümünden sorumlu tuttu. Cemaat-i İslami partisinin önde gelen 6 mensubu hakkında çıkan idam kararı sonrası hükümetin, yaklaşan seçimlerde oy oranını artırmak için bu yola başvurduğu iddia ediliyor.

Ülke genelinde kanlı çatışmaların baş gösterdiği protestolar sonucu son 1 ayda 100 kişi ölürken, kritik bölgelere polis takviyesi yapıldı. Molla'nın partisi ise kararın tamamen siyasi olduğunu ve yaklaşan seçimlerde muhalefetin güçsüzleştirilmesi için kampanya başlatıldığını duyurdu. Parti ayrıca, mahkeme kararının uluslararası insan hakları grupları tarafından doğru bulunmadığını belirtirken, hükümet konuyu yalanladı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Başbakan Hasina'ya yürütmeyle ilgili uluslararası insan hakları kurallarına riayet edilmediği uyarısında bulundu. Molla, geçtiğimiz şubat ayında savaş suçundan hüküm yemiş ve ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak Bangladeş anayasa mahkemesi, müebbet cezasını kaldırıp, ülke genelinde büyük kaosa yol açan Molla'nın idam edilmesi yönünde karar almıştı.

ABDÜLKADİR MOLLA KİMDİR?

Bangladeş'te 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği iftirasıyla hakkında idam cezası kararı çıkan Cemaat-i İslâmi Partisi liderlerinden biri olan Abdülkadir Molla, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyordu. Geçmişte The Daily Sangram gazetesinin yayın yönetmenliğini de yapan Abdülkadir Molla, 1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday oldu.

Bangladeş'te 2009 yılında kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde yargılanan, 5 Şubat 2013'te savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı 6 iftiranın 5'inden mahkûm olan Abdülkadir Molla, bağımsızlık savaşı sırasında El Bedr milis gücünün üyesiydi.

Kararın açıklanmasının ardından savaş suçlarından yargılananların idamla cezalandırılmasını isteyen Şahbag protestoları başladı. Dakka'da başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine sıçradı. Protestocuların talepleri arasında Cemaat-i İslâmi Partisi'nin yasaklanması da bulunuyordu. Bunun üzerine Cemaat-i İslâmi Partisi, mahkûm olan ve suçlanan liderlerinin serbest bırakılması talebiyle karşı gösteriler başlattı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 17 Eylül 2013 tarihinde Abdülkadir Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idam cezasına çevirdi.