Peşmerge ise Türk askeri üssünün yakınındaki Başika kasabasına girmeyi başardı. Dokuz köyün daha DAEŞ'ten kurtarıldığı belirtilirken, terör örgütünün saflarında savaşmayı reddeden 200 kişiyi infaz ettiği iddia edildi. Irak istihbaratına göre DAEŞ lideri Bağdadi 19 Ekim'de Musul'da görüldü. Bağdadi'nin Suriye'nin Rakka kentine geçtiği de ileri sürüldü.
Irak istihbaratına göre, DAEŞ lideri Ebubekir El Bağdadi, Musul operasyonu başladıktan iki gün sonra yani 19 Ekim'de Musul'da görüldü. Bağdadi'nin 19 Ekim'de Musul'dan ayrılarak, DAEŞ'in Suriye'deki başkenti olan Rakka'ya ulaştığı ileri sürüldü. Başika'da ev ev arama yapan Peşmerge güçleri teröristlerin yerleştirdiği patlayıcıları temizlemeye çalışıyor. Başika'daki operasyona Türk topçusu da destek vermiş, Başbakan Binali Yıldırım destek talebinin Peşmerge'den geldiğini açıklamıştı. Irak güçleri, Musul'un terör örgütü DAEŞ'ten kurtarılması operasyonu kapsamında 9 köyün geri alındığını duyurdu. Irak ordusuna bağlı ortak operasyonlar komutanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kayyara ilçesi ekseninde Harrara, Er-Rasif, Asfiye, Tuveba, Ebu Feşge el-Ulya ve es-Sufla, Ahvene, Ayn, Eş-Şek el-Ulya ve es-Sufla ve Es-Sefiyye köylerinin geri alındığı belirtildi. Irak güvenlik güçleri ise Musul'un kuzeyindeki kasabalara operasyon düzenliyor.

Operasyon başladığından beri 70 köy ve bin 500 kilometrekarelik alanının ele geçirildiği açıklandı. Ninova milletvekili İntisar el-Cuburi de, terör örgütü DAEŞ'in Irak'ın Musul kentini kurtarma operasyonu kapsamında kendi saflarında savaşmayı reddeden 200 sivili öldürdüğünü iddia etti. Cuburi, Musul'dan kendilerine ulaşan bilgilere göre DAEŞ saflarında savaşmayı reddeden 200 sivilin, örgüt üyelerince son bir kaç gün içerisinde öldürüldüğünü söyledi. Cuburi, infazların Musul'un çeşitli bölgelerinde yapıldığını ve cenazelerin ailelerine teslim edilmediğini belirtti. Operasyonda şu ana kadar aklaşık 800 DAEŞ militanının öldürüldüğü belirtiliyor. Son 24 satte 20 bomba yüklü araç ile 45 bomba imha edildi. Irak güçlerinin kayıplarıyla ilgili ise bilgi verilmedi. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi 17 Ekim'de Musul'u kurtarma operasyonun güney, doğu ve kuzey bölgelerinden başladığını duyurmuştu.
'DAEŞ lideri Bağdadi Musul'dan Rakka'ya geçti'