İngiliz Times gazetesi, Belçika'daki bir DAEŞ hücresinin bu haftasonu Hıristiyanların Paskalya bayramı kutlamaları sırasında bir dizi saldırı gerçekleştirmeyi planladığını, hücre liderinin öldürülmesi üzerine planların değiştirildiğini yazdı. İşte gazeteninhaberinden satırbaşları: "Brüksel saldırılarını soruşturan yetkililer, DAEŞ üyelerinin hedefinin Kalaşnikof ve pompalı tüfeklerle bu haftasonu bir dizi saldırı olduğunu düşünüyor. Güvenlik kaynakları, Brüksel'deki DAEŞ hücresinin Paris'tekine benzer bir saldırı için hazırlandığı, saldırıdan günler önce düzenlenen baskınınsa planları bozduğu görüşünde... Hücrenin lideri Cezayir asıllı Mohamed Belkaid, baskın sırasında çıkan çatışmada öldürülmüştü. Baskının sonunda hücre evine girildiğinde Belkaid'in bedeninin DAEŞ bayrağına sarıldığı görülmüştü.

3'ÜNCÜ SALDIRGAN NASIL KAÇTI?

Aynı baskından sağ kurtularak kaçan Salah Abdeslam ise bir diğer baskında yakalanmıştı. Abdeslam'ın canlı ele geçirilmesi ve itirafçı olabileceği endişesi, bir başka DAEŞ hücresini harekete geçmeye ve 22 Mart'taki Brüksel saldırılarını düzenlemeye itti. Najim Laachravi'nin liderlik ettiği DAEŞ hücresi de Paskalya saldırıları planlıyordu. Ancak Abdeslam'ın yakalanmasının ardından havalimanı ve metro saldırılarını düzenleme kararı aldılar. Brüksel saldırılarıyla ilgili olaraksa güvenlik kamerası görüntülerine takılan ancak kimliği açıklanmayan kişinin, havalimanı saldırısında üzerindeki bomba düzeneğini patlatan Halid el Bakravi ile konuştuğu da görülüyor. Üçüncü saldırganın, havalimanı tahliye edilirken sivillerin arasına karışarak bölgeyi terk etmiş olabileceği ihtimali üzerinde duruluyor."

'TÜRKİYE AVRUPA'NIN GÜVENLİK KONUSUNDAKİ ZAFİYETİNİ KANITLADI'

İngiliz Financial Times gazetesi, Brüksel saldırılarının faillerinden birini sınır dışı eden Türkiye'nin, Avrupa'daki güvenlik zaafiyetini ortaya koyduğunu yazdı. Gazete, ismini vermeyen Türk bir yetkilinin, "Klasik bir vakaydı ve yapmamız gereken her şeyi yaptık. Bu kişinin olası bir terörist olduğu aktarıldı" dediğini ve yetkilinin, sorunun Avrupa'daki güvenlik zaafiyeti olduğuna işaret ettiğini kaydetti. Konuya ilişkin benzer bir makalede ABD'nin en önemli gazetelerinden New York Times'da yer aldı. Gazete, "Belçika'nın adalet ve içişleri bakanları, Türkiye'nin uyarısını dikkate almış olmaları gerektiğini anladılar" yorumuna yer verdi.