Hillarıy ClintonABD’li iş adamı Demokrat Parti Pennsylvania  yöneticisi Murat Güzel'in ev sahipliğini yaptığı gecede, adaylık kampanyası için  para topladı. Katılımcılar arasında Demokrat Parti etnik komitesi üyesi Ali Çınar  da yer aldı.

Clinton, yaptığı konuşmada, ABD’de yakın zamanda özellikle  Demokratların ülkeyi yönettiği dönemlerde ABD ekonomisinin daha iyi bir seyir  gösterdiğini belirterek, kendisinin de bu geleneği devam ettireceğini ifade etti.
 ABD Başkanı Barack Obama yönetimi altında Dışişleri Bakanlığı  görevinde de bulunan Clinton,Ortadoğu’da yaşanan savaşları işaret ederek,  uluslararası siyaset alanındaki tecrübesi ile bu sorunların bir an önce çözümü  için çalışacağını vurguladı.

"Trump neden bu ülkeden gitmemizi istiyor, bunu anlıyor musunuz?"

Geceye, 6 yaşındaki ABD doğumlu Muhammed Hıdırlıgil adındaki Türk  çocuğunun sorduğu soru damgasını vurdu. Hıdırlıgil, Donald Trump’ın Müslüman  karşıtı sözlerine ilişkin, "Neden bu ülkeden gitmemizi istiyor, bunu anlıyor  musunuz" şeklinde yönelttiği bir soru üzerine salonda uzun süre alkışlandı.

 Bu soruya, "Trump’ın sözleri bir başkana yakışmıyor" yorumunu yapan  Clinton, "Ben de anlamıyorum, söyledikleri çok yanlış" ifadesini kullandı.
 
25 Türk’ün katıldığı gecede, bölgede bulunan Amerikalı iş adamları da  yer aldı. Gecece, 500 bin dolar civarında para toplandığı belirtildi.
 
 "Türkler olarak bizimde bu yönetimde söz sahibi olmamız gerekiyor"
 
 Demokrat Parti’den Obama’yı başkan adayı seçen ilk Türk delege Murat  Güzel, AA’ya değerlendirmelerde bulundu.
 
Güzel, "Amerika’da yaşıyoruz, ticaret yapıyoruz ve vergimizi bu ülkeye  ödüyoruz. Amerika,  dünyanın birçok bölgesinde çok etkili ve burada yaşayan  Türkler olarak bizimde bu yönetimde söz sahibi olmamız gerektiğini düşünüyorum"  dedi.
 
Neden Clinton’u desteklediklerine ilişkin de Güzel,  "Adaylar  içerisinde en tecrübelisi Hillary, kendisinin her görüşlerine katılmasamda  temelde daha dengeli ve barışçı bir rol oynayacağına inanıyorum. Bunun Türkiye ve  ABD ilişkileri için de önemli bir adım olacağını düşüyorum" diye konuştu.
 
Clinton,  2016 yılının ilk günlerinde açıklanan rakamlara göre, 112  milyon dolar topladı, ön seçimlerden sonra ise bu rakamı 2 milyar dolara  çıkaracağı iddia ediliyor.
 
Demokratların diğer güçlü adayı Bernie Sanders'ın ise 2016 yılı  itibari ile 33 milyon dolar para topladığı belirtiliyor.
 
CNN Televizyonun seçim anketlerini yürüten Quinnipiac Üniversitesi  tarafından yapılan araştırmaya göre, ön seçimlere bir haftadan az bir süre kala,  kendisini "sosyalist demokrat" olarak tanımlayan Sanders, Demokrat kanatta ismi  açıklandığından beri favori olarak gösterilen Clinton’un önüne geçmiş durumda.  Fakat ülke genelindeki tabloda Clinton hala yarışı önde götürüyor.
 
Araştırma sonucuna göre, Pazartesi günü Lowa’da Demokrat aday  adaylarının halka açık olarak yaptığı oturumun ardından, Sanders’a destek yüzde  49’a çıkarken, Clinton'a verilen destek ise yüzde 45’de kalıyor.
 
Ancak anketlerdeki oranlardan ziyade, ABD’de son 45 yılda yapılan 11  seçimin sonuçları, daha çok bağış toplayan adayın yarıştan zaferle çıktığını  ortaya koyuyor.