Uzay yarışında ABD'yi geçme hesapları yapan Çin, olayı tamamen yanlış anlamış gibi gözüküyor


Çin, artık her alanda dünyanın en güçlü üreticilerinden biri haline gelmek istiyor. Dünyanın elektronik cihaz üretiminin neredeyse tamamının Güney Asya'da yapıldığını düşününce, Çin'in bu teknolojileri öğrenmesi de şaşırtıcı değil aslında. Bu ayın başında Çin, uzay istasyonu programının ikinci aşaması olan Şıncou-8 mekiğini yörüngeye oturtmuştu. Fakat hedef o kadar büyüdü ki Çin artık uzay yarışında ABD'ye kafa tutmaya hazırlanıyor.

Çinliler gelişme gösteriyor olsa da bir kısmı olayı yanlış anlamış. Çinli hackerlar NASA'nın 2 uydusunu 11 dakika boyunca kontrol etmeyi başarmışlar. 11 dakika sonrasında ise NASA yeniden kontrolü eline almayı başarmış.

Bu saldırılar 2007 ve 2008 yıllarında gerçekleşmiş. Terra EOS ve Landsat-7 isimli uydular hacklenmiş. Terra EOS 2 ve 9 dakikalık 2 farklı saldırı geçirmiş ve kontrol NASA'dan Çinli hackerlara geçmiş. Landsat-7'ye yapılan saldırıda, hackerlar kontrolü ele geçirememiş, fakat sisteme girmeyi başarmışlar.

Bu iki olay basından gizlenmiş 4 yıldır, fakat geçtiğimiz günlerde ABD parlamentosuna sunulan bir raporda ortaya çıkmış.

İşin ilginç yanı ise NASA'nın o zamanlar uydular ile iletişimi kapalı bir ağ değil de internet ağı üzerinden yapıyor olması. Bu da hackerlara açık kapı bırakmış.