Savunma Bakanlığı, 2015 yılı bütçe sınırlamalarına uyabilmek için silahlı kuvvetlerin İkinci Dünya Savaşı öncesi boyutlarına indirileceğini ve askerlerin yararlandığı bazı ayrıcalıkların azaltılacağını açıkladı. Bu kararın, 2015 seçim yılı öncesinde savunma harcamalarının önceliği konusunda Kongre’de ciddi tartışmalara yol açması bekleniyor. 2015 yılı savunma bütçesi gelecek hafta açıklanacak Savunma Bakanı Chuck Hagel, bakanlığın kemer sıkma politikasına göstereceği uyum konusundaki görüşlerini açıklarken, 2015 bütçesinin 13 yıldır Irak ve Afganistan gibi bölgelerde süren uzun vadeli kara savaşları döneminden uzaklaşıldığını gösteren ilk bütçe olacağını söyledi. Ancak Hagel, düşük bütçelerin getirdiği sorunlar konusunda uyarıda bulundu ve daha küçük ama daha iyi eğitimli birliklerin her türlü düşmanla başa çıkabilecek olsa da aynı anda birden fazla soruna müdahale edemeyebileceklerini ve bu konunun kendilerini zorlayacağını belirtti. Hagel, “Dinamik ve giderek tehlikeli olan bir güvenlik ortamında belirsizlik riski ile karşı karşıyayız. Bütçe kısıntıları kaçınılmaz olarak bu tür risklerle karşı karşıya kaldığında ordunun hata yapma marjını daraltır; bu arada diğer ülkeler de kendi silah portföylerini modernize etmeye devam ederler.” dedi.

Savunma bakanlığı daha önce kararlaştırılmış olan ve 10 yılda 1 trilyon dolarlık harcama kesintisi öngören bir programa tabi. Kongre, 2014 bütçesinden 31 milyar dolar, 2015 bütçesinden de 45 milyar dolarlık kesinti yapılmasını kararlaştırmıştı. Hagel, halen 520 bin olan ordu mevcudunu 400 bin ile 450 bin arasına indireceklerini söyledi. 450.000 asker, ABD’nin 1940 yılında İkinci Dünya Savaşı’na girmeden önceki asker sayısı olan 267 bin askerden bu yana en düşük birlik gücü olacak. Hagel, “Muvazzaf ve yedek olmak üzere tüm hizmetlerde asker sayısını daha fazla kısacağız. Bunu hazırlılık düzeyimizi ve teknolojik üstünlüğümüzü sürdürmek ve kritik önemdeki yeteneklerimizi koruyabilmek için yapacağız.” dedi.

Ordu mensupları için isteyecekleri maaş artış oranının yüzde 1 olacağını söyleyen Hagel, konut vergisinden muafiyet, askeri mağazaların sübvanse edilmesi gibi avantajların azaltılacağını, ayrıca hava kuvvetlerinde çok yaygın kullanılan A-10 tipi uçakların da artık hizmetten çekileceğini söyledi.