24 Kasım günü, Türkmen Dağı'nı bombalayan Rus uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesinin ardından Türkiye ile Rusya arasında büyük bir enformasyon savaşı başladı. 2 Kasım günü basının karşısına geçen Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Anatoli Antonov, Türkiye ile IŞİD'in petrol ticareti yaptığını iddia etti.

GÖRÜNTÜ YAYINLAMIŞTI

Gazetecilerle çeşitli uydu görüntüleri de paylaşan Antonov, Türkiye'den Suriye'ye giriş-çıkış yapan TIR'ların IŞİD petrolünü taşıdığını iddia etti. Rus yetkilinin paylaştığı görüntülerde, TIR'ların kullandığı güzergahlardan birinin Azez yolu olduğu iddia ediliyordu. Antonov, iddiasını güçlendirmek için şu çağrıyı da yaptı: “Eğer bu kanıtların gerçek olmadığını düşünüyorlarsa, gösterdiğimiz yasa dışı petrol ticaretinin gerçekleştiği bölgeleri gazetecilere açsınlar.”

YARDIM ALMAK İÇİN SIRADAYDIK

Yeni Şafak, Azez'e giderek Rusya'nın IŞİD petrolü taşıdığı iddiasıyla imha ettiği TIR'ları görüntüledi. Bombalanan araçlardan birinin sahibi Muhammed Cebu yaptıkları işi anlattı: “Biz burada Öncüpınar-Babüsselam kapısından insani yardım almak için sıradaydık. Sıra beklerken Rus uçağı geldi ve bizi bombaladı. O an burada 400'den fazla sıraya dizilmiş TIR vardı. Ruslar bu bölgeyi çok ağır bir şekilde bombaladı.”

CANIMIZ PAHASINA TAŞIYORUZ

Cebu, Rusya'nın TIR'larının petrol taşıdığı iddiasına ateş püskürüyor: "Bizim petrol taşıdığımızı bahane ediyorlar. Biz insani yardım taşıyoruz. Bağlarda, bostanlarda, çadırlarda, evlerinden uzak insanlara yardım taşımaya çalışıyoruz. Dünya çapında ismini duyurmuş derneklerden insani yardım alıyoruz. Bu araçların sahipleri fakir fukara ekmeğinin derdinde olan insanlar. Canları pahasına insani yardım taşıyarak Halep'e kadar gidiyorlar. Rus uçakları geldi burada 150 aracı yaktı. Çok sayıda arkadaşımız şehit oldu. Un, bulgur, battaniye taşıyan araçları hep yaktı. Bakın şu araçlara, bu araçlar petrol taşıyabilir mi? Öyle bir imkanları var mı?”

CENAZELERİ TORBALARA KOYDUK

Bulundukları bölgede IŞİD'in olmadığını, bölgenin Özgür Suriye Ordusu'nun denetimi altından bulunduğunu belirten Cebu, bölgeye en yakın IŞİD unsurunun 25 km doğuda bulunduğunu vurguladı. Bombardıman yaşandığında bölgede bulunan başka bir şoför Hasan o anları şöyle anlattı: “Malları yükledikten sonra yere sergi serip oturduk. Yemek yemeye hazırlanıyorduk. O an Rus uçakları geldi ve burayı bombaladı. Ben ve birkaç arkadaş biraz uzaktaydık. Bombardımanın ardından arkadaşlarımızın yanmış cenazelerini poşetlere koyup kaldırdık. Hepsi yandı kül oldu. 8 arkadaşımız şehit oldu.”

400'den 150'ye düştü

Bölgeye sadece Rusya değil IŞİD terör örgütü de saldırıyor. Rusya'nın bombardımanından sadece iki gün sonra, bölgenin kontrolünü elinde tutan muhalif Şam Cephesi'ne yönelik bombalı araçlarla saldırı düzenlendi. Saldırıda çok sayıda muhalif hayatını kaybetti. Azez'deki Babüsselam sınırı Ticari Kargo Ofis Müdürü Ziyad Hassun, gerek Rus gerekse de IŞİD saldırılarının bölgeye yönelik insani yardım koridoruna çok büyük zarar verdiğini anlattı. Saldırılardan önce günde 400 TIR'ın ülkeye girdiğini söyleyen Hassun bu sayının şimdi 150'den az olduğunu belirtti.