5 yıl önce başlayan ve devam eden Suriye'deki iç savaşta kimlerin parmağı var? Uluslararası kuruluşlar neden müdahale edemiyor? Esed'in arkasında kimler var? 


İşte bu soruların cevabı ve bitmeyen savaşın nedeni olarak şu sıralar Suriyeli muhaliflerin elden ele dolaştırdıkları fotoğraflar görülüyor.

Haber7 yazarı Taha Dağlı, bu konuyu yazdı;

BM’in Suriye özel temsilcisi Staffan  De Mistura’nın türbe ziyareti sırasında çekildiği iddia edilen bir fotoğrafı ortaya çıktı.

Fotoğrafın çekildiği yer ile ilgili iki farklı görüş var. İlkine göre Mistura’nın ziyaret ettiği yer Irak’ta Kerbela’daki Hazreti Ali türbesi.
İkinci ihtimal ise Suriye’nin başkenti Şam’da bulunan Emevi Caminin içerisindeki Hazreti Yahya’nın makamı.

Orası Şam’daki Emevi Caminin içindeki Hz. Yahya makamıysa, Hristiyanlar için de bir kutsallığı var, zira Hristiyan inancında Hz. Yahya aziz olarak kabul ediliyor.
Yok hayır, Kerbela ise BM temsilcisinin başını türbeye yaslaması bir hayli garip. 

Hangisi olursa olsun BM Suriye temsilcisinin türbe ziyaretinde ibadet eder halde bir pozla yakalanması sosyal medyada ilgi odağı oldu.

En çok da Suriyelilerin gündemindeydi bu fotoğraf. Zira Suriyeliler, BM’in Suriye özel temsilciliğini yapan Mistura’nın, bir rejim destekçisi olduğunun kanıtı olarak görüyor, bu kareyi. 

Staffan de Mistura, 2014’ten bu yana Suriye temsilciliği yapıyor. Daha önce ise Afganistan ve Irak’taydı.

2014’te Suriye temsilciliğine geldikten sonra Humus’ta rejimin kontrolündeki Halid Bin Velid Camini de ziyaret etmişti.
 
Bir çok Suriyeli muhalife göre De Mistura, İran’ın baskısıyla Suriye’ye atandı. Muhalifler buna gerekçe olarak Mistura’nın Beşar Esed’le yakın ilişkisini gösteriyor.
 
De Mistura’nın İran’la bağlantılı olduğu, Şii türbelerini ziyaret ettiği ve Suriye krizindeki çıkmazın en büyük sorumlularından biri olduğu iddia ediliyor.



Kerbela ya da Şam’daki Emevi Cami, ikisi de Müslümanlar için kutsal yerler. Ancak Suriyeli muhalifler şu an ikisinde de Şii hakimiyetinin söz konusu olduğuna ısrarla dikkat çekiyor.

İtalyan-İsveç çifte vatandaşlığı bulunan Suriye özel temsilcisi De Mistura’nın, Müslümanların kutsal mekanlarına, Şiilerin ise sahiplendiği türbelere ayrı bir ilgi duyduğu gerçeği var.

Dahası Suriye’de kendisinden önce aynı görevi yürüten Kofi Annan ve Brahmi’den sonra bayrağı devralıp, Suriye’de insanların açlıktan ölür hale gelmesinde de pay sahibi olduğuna inanılıyor.

Zira bugüne kadar ortaya koyduğu planların hiç biri rejim-İran-Hizbullah ve Rusya dörtlüsünün gerçekleştirdiği katliamların önüne geçemedi.

Katliamları durdurmayı bırakın rejimle Hizbullah’ın kuşattığı Madaya kasabasına birer paket pirinç göndermekte bile geç kaldı.

Madaya’da 150 sivil açlıktan can verdi.


Mistura’nın BM heyeti ise Türkiye’den gönderilen yardım kolilerini, ancak haftalar sonra Madaya’ya sokmayı başarabildi.

Kuşatma hala devam ediyor. İlkokul, anaokulu, hastane ve ambülanslar vurulurken, çocuklar açlıktan ölmeye devam ediyor.

Esed’le istediği zaman görüşüp, Şam’da Humus’ta rejimin kontrolündeki türbelere istediği zaman girebilen bir BM temsilcisinin azıcık daha fazlasını yapması bu kadar zor mu?
Suriyeli muhalifler işte bu nedenle BM özel temsilcisinin türbe ziyaretlerinde çekilen fotoğrafını elden ele dolaştırarak, 5 yıldır devam eden krizde BM’nin de parmağının olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.