Suriye’de ateşkesin sürdürülmesine yönelik Cenevre’deki görüşmelerin sürdüğü bir aşamada, Mistura’nın PYD-YPG ile görüşmeyi planladığı öğrenildi. Ankara, dünya barışını temin için kurulan BM’nin terör örgütleriyle görüşmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor.

Suriye’deki iç savaşın sonlandırılmasına yönelik görüşmeler ve ateşkesi sürdürme çabaları sürerken, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura’nın PKK’nın Suriye’deki kolu PYD-YPG ile temas kurma hazırlığında olduğuna yönelik bilgiler elde edildi. Ankara, Mistura’nın  PYD-YPG’yi Cenevre’de devam eden barış görüşmelerine dahil etmek için terör örgütü üyeleri ile temas kurmaya hazırlanan Mistura’ya tepkili.
 
Cenevre’de Suriye’de ateşkesin sürdürülmesine ve barışının sağlanmasına yönelik görüşmeler devam ederken, kritik bir bilgi açığa çıktı. Ateşkesin sürdürülmesine yönelik Cenevre’deki görüşmelerin sürdüğü bir aşamada, BM Suriye Özel Temsilcisi de Mistura’nın PYD-YPG ile temas kurmaya hazırlandığına yönelik bilgiler elde edildi.
 
Cenevre’deki barış görüşmelerine ve ateşkes kapsamına  IŞİD ve El Nusra dahil edilmemişti. Türkiye’nin PKK’nın Suriye kolu olduğu gerekçesiyle karşı koyması üzerine PYD ve silahlı kolu YPG de Cenevre’ye dahil olamamıştı.
 
Ankara, terör örgütünün barış görüşmeleri masasına oturamayacağı konusunda kararlı bir tavır göstermişti. Ankara’dan o dönemde, PYD ve YPG’nin sadece Türkiye için tehdit oluşturmadığı, Suriye’de birçok yerleşim yerlerinde bulunan gerek kendisine destek vermeyen Kürt, Arap, gerekse Türkmenleri yerinden eden, yüzlercesinin ölümüne neden olan eli kanlı bir örgüt olduğuna yönelik bilgiler paylaşılmıştı. Taraf ülkelere, PYD’nin onbinlerce insanı yerinden ettiğine, göçe zorladığına yönelik bilgiler aktarılmıştı. Ülkesinden kaçan, denizlerde boğulan binlerce Suriyeli’nin ölümünde PYD’nin de payı olduğu bildirilmişti.

Temas hazırlığı

Paylaşılan bu bilgilere rağmen, de Mistura’nın Cenevre görüşmelerine dâhil etmek için PKK’nın Suriye kolu olan PYD-YPG’lilerle temas kurma hazırlığında olduğu anlaşıldı. Alınan bilgilere göre, Mistura beraberindeki bir heyetle birlikte, terör örgütü temsilcileri ile çok yakın zamanda bir görüşme yapmayı planlıyor. Ankara’daki güvenlik ve diplomasi kaynakları ise dünya barışını temin için kurulan BM’nin terör örgütleriyle görüşmesinin kabul edilemez olduğunu belirtiyor. Kaynaklar, Mistura’nın bir DEAŞ terör örgütü veya El Nusra temsilcisi ile görüşemeyeceği gibi, ABD ve AB tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’nın Suriye uzanımı olan PYD ile de bu tür görüşmelerde bulunmasının kabul edilemeyeceğini ifade ediyor. Kaynaklar, bunun BM’nin varoluş felsefesine ve BM temsilcisinin görev alanına aykırı olduğunu belirtiyor. Ankara’da, PYD-YPG ile görüşülmesi yerine Mistura’nın PYD’nin emirleri aldığı Kandil’le doğrudan görüşebileceği, ikisi arasında bir fark olmadığı tepkisi de gösteriliyor. 

Muhalifler tepkili

Suriyeli muhalif grupların oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) Başkanı Riyad Hicab de önceki gün Nizip Konteynerkent Konaklama Tesislerinde yaptığı açıklamada Mistura’ya tepki gösterdi. 
 
Hicab, birkaç kilometre uzaklıkta acı ve korkunç şartlar altında yaşayan bir toplum olduğunu ve bu nedenle konteynerkentte afete uğramış bir toplum görüldüğünü söyledi. Bunun kendileri için acı verici olduğunu ifade eden Hicab, “Zira insani muamele ile hedeflerini gerçekleştirmek için sivillere abluka uygulamayı araç olarak kullanan bir rejimin insanlık dışı muamelesi arasındaki farkı görebiliyoruz” diye konuştu. 
 
Hicap, “Biz Yüksek Müzakere Heyeti müzakerelerdeki katılımımızı, rejim ve müttefiklerin hava saldırıları neticesinde akıtılan kana, acımasız abluka neticesinde açlıktan ölen Suriyelilere, işkence sonucunda ölen Suriyelilere saygı olarak askıya aldık. Hava saldırısı, açlık veya işkence sonucunda ölen bütün o Suriyeliler Sayın Staffan de Mistura ve ekibinin gözünün önünde ölüyor. Sayın de Mistura 2 yıl önce Birleşmiş Milletler Özel Temsilcisi olarak görevlendirildi. Bu süreç içerisinde Suriye’de ölümler, abluka altına alınan bölgeler ve şehirler çoğaldı, katlandı. Nerede Sayın de Mistura ve ekibi?” diye konuştu.