BİRLEŞMİŞ Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Burundi'de iktidardaki Demokrasi Kuvvetleri Savunma Ulusal Konseyi Partisi'nden (CNDD FDD) Hafsa Mossi'nin öldürülmesini kınadı.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, "BM Genel Sekreteri, Burundi'nin eski Doğu Afrika Topluluğu (EAC) İlişkileri Bakanı ve Doğu Afrika Yasama Meclisi Üyesi Hafsa Mossi'nin bugün sabah Bujumbura'da öldürülmesini kınıyor." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, Mossi'nin ailesine "en derin taziyelerini" sunduğu bildirilen Ban'ın, bu şiddet eyleminin ülkede bölünme ile güvensizlik ve istikrarsızlığa hizmet edeceğini belirttiği aktarıldı.

Burundi'deki krize çözüm bulmak için bir uzlaşma anlaşması konusundaki çalışmaların yoğunlaştırılmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Ban'ın, tüm ilgili tarafları EAC liderliğindeki barış sürecine tam ve iyi niyet içinde katılmaya çağırdığı da açıklamada ifade edildi.

Açıklamada, Ban'ın ayrıca Birleşmiş Milletler'in (BM), EAC öncülüğündeki diyalog sürecini ve eski Tanzanya Cumhurbaşkanı Benjamin Mkapa'nın bu konudaki çabalarını desteklemeye devam edeceğini bilgisine yer verildi.

BM verilerine göre, Burundi'de olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye uğradı. Çatışmalar nedeniyle 280 bin kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.