TÜRKİYE’yle yaklaşık 12 bin kilometre uzaklıktaki Avustralya’nın ilişkileri Çanakkale Gelibolu Yarımadası’nda savaş alanında başladı. Ancak çatışmayla başlayan ilk karşılaşma yerini ‘mesafeli ama dostça’ bir ilişkiye bıraktı. Bu ilk karşılaşmanın 100’üncü yılı vesilesiyle 2015 yılı boyunca ‘Türkiye’de Avustralya Yılı’ başlığı altında birçok etkinlik düzenlenecek. Amaç iki toplumu birbirine yakınlaştırmak. Avustralya’nın Ankara Büyükelçisi James Larsen ‘Türkiye’de Avustralya Yılı’ fikrinin temelinin 2012 yılında dönemin Başbakanları Tayyip Erdoğan ve Julia Gillard’ın girişimiyle atıldığını anlatıyor:

ARAMIZDAKİ GELİBOLU BAĞI

“Türkiye ve Avusytralya arasında kuvvetli bir bağ var. Her yıl Avustralyalılar Gelibolu’ya gelip Birinci Dünya Savaşı’ndaki korkunç savaşları anıyor. İkili ilişkiler bir çatışmayla başladı ama Gelibolu iki ülkenin de ulus inşası için önemli bir dönüm noktası. Türkiye, Gelibolu savaşında hayatını kaybeden Avustralyalıların çocuklarını her zaman sıcakkanlılıkla ağırladı. Bu ilişkinin güncellenmesi için bu yıl, modern Avustralya’yı size getiriyoruz!”

BU YIL 40 BİN ANZAK SIRADA

Peki, çatışmayla başlayan bir ilişkideki iki ülkenin toplumu birbirine nasıl bakıyor? Büyükelçi Larson şöyle cevaplıyor: “İlişkilerin temelinde ‘Sonsuza kadar düşman olacağız’ hissiyatı değil saygı ve dostluk var. Bu yıl 25 Nisan’da Anzak Günü’nde Gelibolu’ya gelebilmek için 40 bin Avustralyalı başvuruda bulundu. Bunların yalnızca 8 bini gelebilecek. Avustralya’da da toplam nüfusu 100 bini bulan kuvvetli bir Türk toplumu var. 1960’larda gelen göçmen ailelerin çocukları çok başarılı doktorlar, mühendisler, iş insanları oldu. Fakat kültürel ilişkilerde de iki ülkenin birbirini daha yakından tanıması gerekiyor.”

‘AVUSTRALYA’YI BIRAKIP NEDEN SURİYE’YE GİDERLER’

BÜYÜKELÇİ James Larsen diplomatik ilişkilerin çok yakın olduğunu söylüyor: “Uluslararası konularda, özellikle Suriye’deki korkunç çatışmayla ilgili Türkiye’yle birlikte çalışıyoruz. Suriye’de yaklaşık 60 Avustralyalı savaşçı var. Kendimize ‘Neden bu insanlar Avustralyalı bırakıp radikal gruplara katılır?’ diye soruyoruz.”

NELER OLACAK?

‘TÜRKİYE’de Avustralya Yılı’nın öne çıkan etkinlikleri arasında şunlar var: Tasarımcı Joost’un Şişhane Park’ta kuracağı sürdürülebilir restoran projesi Greenhouse, tiyatro, dans ve sirk gösterilerini birleştiren performansıyla Strange Fruit, kıtalararası kısa film festivali Tropfest, İstanbul Film Festivali, Ankara Film Festivali ve SineMardin Film Festivali’nde özel gösterimler, dostluk temalı futbol karşılaşmaları, Avustralyalı sporcuların katılacağı Karadeniz Dağ Bisikleti Şampiyonası, İstanbul Babylon ve Göreme’de yapılacak Avustralya Müzik Festivali.