Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Sawsan Chebli, hükümetin olağan basın toplantısında sorular üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında St. Petersburg’da dün yapılan görüşmeyi değerlendirdi.
Almanya’nın, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı olumlu bulduğunu vurgulayan Chebli, “Son aylardaki gerilimin ardından her iki ülkenin yeniden yakınlaşma arayışında olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu kadar çok tehlikeli ve karmaşık krizlerin hakim olduğu bir dünyada diyaloğu kesmek, iletişim kanallarını kapalı tutmak tabii ki yanlış bir yol olurdu.” diye konuştu.

Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı, Avrupa’ya karşı atılmış bir adım olarak görmediklerinin altını çizen Chebli, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yaptığı açıklamada bu yakınlaşmanın Batı’ya karşı bir mesaj olmadığını söylediğini hatırlattı.
Dışişleri Sözcü Yardımcısı Chebli, “Türkiye’nin Rusya’yla yakınlaşma arayışı, Avrupa ile işbirliğini sürdürmeye engel değil. Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize ihtiyacı var. Birçok konuda, siyasi, ekonomik alanlarda ortak çıkarlarımız var.” şeklinde konuştu.
Chebli, Almanya’da yaşayan üç milyonun üzerinde Türk kökenli yurttaşın da iki ülke arasında önemli bağ oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Alman Hükümet Sözcü Vekili Ulrike Demmer de yaptığı açıklamada, Türkiye ile Rusya arasındaki yakınlaşmayı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın St. Petersburg ziyaretini memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.
Türkiye ile Rusya arasında, geçen yıl Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gerginliğin, o dönem NATO’da da endişelere yol açtığını hatırlatan Demmer, “Önemli aktörlerin aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için yeniden bir araya gelmeleri ve çözüm aramaları tabii ki iyi bir gelişme.” ifadesini kullandı.
'Bizim Türkiye’ye, Türkiye’nin de bize ihtiyacı var'