İran'da milyar dolarlık yolsuzluk suçlamasından yargılandığı davadan idam cezasına çaptırılan işadamı Mahaferit Emir Hüsrevi, bu Sabah asılarak infaz edildi.
Tahran'daki Evin adlı cezaevinde infaz edilen Hüsrevi, yaklaşık 2,6 milyar dolarlık yolsuzluk yapmaktan suçlu bulunmuştu.

2011 yılında tutuklanan Hüsrevi, kurduğu şebeke vasıtasıyla sahte belgelerle İran devlet bankalarından 2,6 milyar dolar kredi çekip bazı kamu şirketlerini satın almakla suçlanıyordu.

Hüsrevi'nin başını çektiği yolsuzluk olayına, ülkedeki bazı üst düzey hükümet yetkilileri ve milletvekillerinin de karıştığı ileri sürülmüştü.

3 KİŞİ DAHA ASILACAK


İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin Muhsini Ejei, söz konusu dosya kapsamında üç kişiye daha idam cezası verildiğini, iki kişinin müebbet hapse çaptırıldığını ve bazı kişiler hakkında da uzun süreli hapis ve görevden uzaklaştırma kararı alındığını bildirdi.

Olayın ayyuka çıkılmasıyla yolsuzluk dosyasın en önemli zanlılarından olduğu söylenen dönemin Milli Banka (Bank Melli) genel müdürü Mahmudrıza Haveri, Eylül 2011'de Kanada'ya kaçarak bir daha ülkeye dönmedi. İran Interpol vasıtayla Haveri'yi geri getirmeye çalışmaktadır.

BABEK ZENCANİ SONRASI İKİNCİ OLDU

Hüsrevi dosyası, geçen yıla kadar İran tarihinin en büyük yolsuzluk dosyası olarak tanımlanıyordu. Ancak ünlü milyarder Babek Zencani olayının ortaya çıkmasıyla, yolsuzluk hacmi bakımından Hüsrevi ikinci konuma düşmüş oldu.