Katolik aleminin 266. Papası Franciscus, görevdeki ilk yılını geride bıraktı.

Selefi Emerit Papa 16. Benediktus’un başlattığı sosyal medya açılımını devam ettiren Papa Franciscus, görevindeki birinci yılını doldurması sebebiyle twitter’dan sade bir ileti paylaştı.

Dokuz dil için ayrı hesaplarda toplam 12 milyon 370 bin takipçisi bulunan Papa, birinci yıl tweetinde, “Benim için dua edin” yazarak, inananlara seslendi.

Bu arada, Papa’nın seçilişinin birinci yıl dönümü sebebiyle bugün Vatikan’da resmi tatil ilan edildi.

İlklerin Papa'sı

Papa 16. Benediktus’un Katolik Kilisesi’nin tarihinde ender görülen şekilde geçen yıl şubat ayında görevinden ayrılması, Vatikan tarihinde pek çok ilki de beraberinde getirdi.

598 yıl aradan sonra bir Papa’nın istifasına tanıklık eden kilise, bir Papa yaşarken diğerini seçmek için Konklav’a gitmek zorunda kaldı. Geçen yıl 12 Mart’ta Sistine Şapeli’ne kapanan 115 kardinal, 13 Mart 2013 akşamı, seçimlerin ikinci gününün ikinci tur oylamasında Arjantinli Kardinal Jose Mario Bergoglio’yu seçerek, Vatikan’a yakın kaynakların da ifade ettiği üzere kilisenin gidişatını değiştirecek radikal bir seçim yaptı.

Adı, Papa adayları arasında ilk sırada geçmeyen ve bu nedenle Protodiacono Kardinal Jean Louis Tauran tarafından ilk açıkladığında Aziz Petrus Meydanı’nda kısa süreliğe şaşkınlığa neden olan Arjantinli Kardinal Bergoglio, isminin yarattığı şaşkınlıktan, kendisine seçtiği havari ismi ve geride bıraktığı bir yıl boyunca yaptıklarıyla hep adından söz ettirmeyi başardı.

Kardinal Tauran tarafından “Habemus papam (Bir Papamız var)” ifadesiyle Aziz Petrus meydanında toplanan 200 bini aşkın inanana duyurulan yeni Papa'nın, daha önce hiçbir papa tarafından alınmamış olan; fakirlere verdiği destekle bilinen 13. yüzyılda yaşamış İtalyan Aziz Francesco’nun ismini seçmesi dikkati çekti.

Papa’nın seçildiği güne dair dikkati çeken bir diğer unsur ise “Kardeşlerim iyi akşamlar” ve “Kardinal kardeşlerim benim dünyanın öbür ucundan alıp getirdiler” ifadelerindeki samimiyeti oldu.

Papalığının ilk günlerinde gazetecilerle buluşmasında yaptığı “Fakirlerle ilgilenen fakir bir kilise istiyorum” sözleriyle seçmiş olduğu Franciscus isminin altını dolduran Papa Franciscus'un, kendisine verilen altın haç yerine bakırı, kırmızı ayakkabı yerine siyah ayakkabıları ve papalık sarayı yerine Vatikan bünyesindeki konukevinde kalmayı tercih etmesi, Papa seçilmeden önce kaldığı pansiyonun hesabını ödemesi, kilisedeki yeni dönemin sade olacağının ilk işaretleri oldu.

Halkla buluşulan günlerde Papa’nın, bir takım güvenlik risklerine rağmen kurşun geçirmez camlı arabalar yerine üstü açık olanları tercih etmesi, inananlarla yakın temas, kilisenin inananlardan gün geçtikçe uzaklaştığına yönelik eleştirileri kıran ilk uygulamaları olarak göze çarptı.

Papa Bergoglio, Vatikan tarihinde pek çok ilki beraberinde getirdi.

1200 yıldır Avrupa dışından seçilen, Amerika kıtasından gelen ve Cizvit cemaatine mensup ilk Papa olarak tarihe geçen ruhani lider, Paskalya etkinlikleri kapsamındaki ayak yıkama ritüeli için cezaevine giderek bir kadın ve bir Müslüman’ın ayağını yıkaması, annesi-babası inanmayan bir çiftin çocuklarını vaftiz etmesi, eşcinsellere yönelik; “Ben kim oluyorum ki bir eşcinseli yargılayabiliyorum” çıkışı ve Vatikan kaynaklarının etkin kullanılması için Ekonomi Bakanlığı oluşturması gibi daha önce hiç yapılmamış ilklere imza attı. 

Duyarlı Papa

Hastalara ve çocuklara gösterdiği duyarlılığın yanı sıra yakınlarını kaybetmiş ya da bir sebepten kendisi mağdur olmuş insanları telefonla arayarak onlara büyük bir sürpriz yapan Papa Franciscus, “Alo Papa” uygulaması ile duyarlılıkta sınır tanımadığını gösterdi.

Bu duyarlılığı sebebiyle Superman ve Robin Hood gibi yakıştırmaları alan, duvarlara karikatürleri çizilen Papa, geçen hafta birinci yılı sebebiyle Corriere della Sera’ya verdiği röportajında, Papa'ların süper kahraman olmadığını söyleme ihtiyacını hissetti. 

Yoksullar başta olmak üzere göçmenlere gösterdiği özel ilgi, Papa’nın dünya meselelerine olan yaklaşımını belirledi. İtalya’nın son yıllarda istikrarsız Kuzey Afrika’dan aldığı göçler ve zaman zaman yaşanan trajedilerle gündeme gelen Lampedusa adasına geçen temmuz ayında yaptığı ilk gezisi, Avrupa’nın dikkatini bu kanayan yaraya çekmesini sağladı.

Suriye'de kimyasal silah tarışmaları ve beraberinde yükselen dış müdahale ihtimallerinin arttığı bir dönemde Papa Franciscus, Vatikan'da gerçekleştirdiği "Suriye için barış orucu" ile 3 yıldır iç savaşın sürdüğü ülke için tek çözümün siyasi diyalog olacağı yönünde kuvvetli mesaj verdi.

Gezileri

Kardinal Meclisi tarafından göreve getirildiğinde, Papa’nın ofisinden belge sızdırılması (Vatileaks), Katolik rahiplerinin çocuklara yönelik cinsel istismarları, Vatikan içinde bir eşcinsel lobisinin varlığı ve Vatikan Bankası’ndaki yolsuzluk iddialarıyla çalkalanan kilisede önemli reformlara imza atacağının sinyalini seleflerinin aksine daha az gezi yaparak gösterdi. Çocuklara yönelik cinsel istismar iddialarının üzerine giden ve bu işe karışanların pasifize edilmesini sağlayan Papa, Vatikan Bankası’ndaki iddiaları soruşturacak bir heyet ile kilisede köklü reform yapmak için “Papa’nın akil adamları” olarak anılan 8 kişilik bir kardinal heyeti oluşturdu.

Tüm bunları yaparken Papa Franciscus, İtalya içinde 3, İtalya dışında ise sadece bir yere gezi düzenledi. Henüz bir ülkeye Vatikan Devlet Başkanı sıfatıyla resmi bir ziyaret gerçekleştirmeyen Papa Franciscus, temmuz ayında Dünya Gençlik Günleri için Brezilya’nın Rio Da Janeiro kentine gitti. Papa, İtalya içinde de Lampedusa, Cagliari ve havari ismini aldığı İtalyan Aziz Francesco’nun kenti Assisi’yi ziyaret etti.

Selefini hiç ihmal etmedi

Papa Franciscus, görevinden ayrılarak büyük şaşkınlığa neden olan selefi Emerit Papa 16. Benediktus’u hiç ihmal etmedi.

Geçen yıl bugün seçildikten sonra ilk iş olarak selefini arayan ve onun hayır duasını alan Papa Franciscus, görevine resmen başladıktan sonra 16. Benediktus’u ziyaret etti.

Selefini birçok etkinliğe davet ettiğini kısa zaman önce verdiği bir röportajda açıklayan Franciscus, 16. Benediktus’un 22 Şubat’ta yeni Kardinaller için yapılan Kardinallik törenine katılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Vatikan’da bir manastırda inzivaya çekilen Emerit Papa 16. Benediktus ile Papa Franciscus arasındaki ilişki, “Vatikan’da iki başlı bir yönetim mi olacak” sorularını da boşa çıkardı.