Türkmen Meclisi Başkanı Mustafa Abdurrahman, Bayırbucak Türkmen bölgesine saldırının üç anlamı olduğunu ifade ederek, “Akdeniz’e uzanacak Kürt koridoru açma hedefi var ve Esad da masada anlaşmaya giderse kendisine Alevi devleti kurabileceği toprakları genişletmek istiyor ve bunların yanında saldırılarla Türkiye’yi rahatsız etmek için çaba harcanıyor” dedi. Bölgedeki son gelişmeleri STAR’a değerlendiren Abdurrahman, “Türkmenlere yardım eden tek güç Türkiye’dir. Zamanında bize yardımlara taş koyanlar şimdi ‘Neden yardımcı olmuyorsunuz’ diye haberler yapıyorlar. Bize dönük paralel bir çaba var. Resmi olan ağız benimki” açıklamasında bulundu.

GÜVENLİ BÖLGE

Bayırbucak Türkmen Dağı Kültür Eğitim ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Mehmet Ali Öztürk, “Son dönemde yaşanan aşırı saldırılar, Türkiye’nin ‘güvenli bölgeyi’ gündeme getirmesiyle sıklaştı. Rusya ve Esad, Türkmen Dağı’na bombalarla saldırıyorlar. Sözde ‘Türkiye ayağını denk al. Sen Suriye’ye giremezsin. Tampon bölge, güvenli bölge oluşturamazsın’ mesajı vermeye çalışıyorlar. Aslında bu bir rest çekmedir” şeklinde konuştu. Öztürk, İran’ın, rejim güçlerine olan aleni desteğinin basına yansımadığını savunarak, “İran, bölgede büyük etkiye sahip. Türkiye’nin bir askerinin sınırın 10 metre ilerisine geçmesiyle dünya ayağa kalkar ancak İran’ın resmi generalleri orada. Buna da hiç kimseden ses çıkmıyor” eleştirisinde bulundu. 

İKİNCİ ÇANAKKALE

Türkmenlerin Suriye’de önemli bir mücadele verdiğini söyleyen Öztürk, “Türkmenler, Suriye’de destan yazıyor. Son bir haftadır süren yoğun saldırılarda komutanların, mücahitlerin ‘Burası ikinci Çanakkale’dir. Kanımızın son damlasına kadar da olsa Türkmen Dağı’nı terk etmeyeceğiz. Çanakkale geçilmez’ demesi gözlerimizi yaşarttı” ifadelerini kullandı.

ESAD FAKTÖRÜ

Suriyeli silahlı muhalif grupları Türkmen Dağı için seferberliğe çağıran Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) başkanı Halit Hoca göre Rusya ve İran, görüşme masasında Esad’ı daha avantajlı bir konuma getirmeye çalışıyor. Al Jazeera’ye konuşan Hoca, Rusların birinci Viyana görüşmeleri öncesinde de aynı yöntemi izlediğini; bir yandan siyasi çözümden bahsederken, bir yandan da askeri harekatlarını arttırdığını söyleyerek “Müzakerelerden önce sahada ilerleme sağlamak istiyorlar ki, masada Esad’ın pozisyonu güçlü olsun. Daha da üzücü olan husus, Rus bombardımanının silahlı muhalif güçlerden çok sivil hedefleri vurmasıdır” dedi.

SİLAH İHTİYACI

Hoca, Özgür Suriye Ordusu ve diğer muhalif silahlı grupların Suriye’de büyük bir güce sahip olduğunu ve Esad’ın yabancı destekçilerine rağmen önemli bölgelerin kontrolünü ellerinde tutuklarını hatırlatarak Rus ordusunun hava bombardımanı ve İran yanlısı güçlerin kara desteği karşısında, hava savunma silahlarına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Türkmenleri top atışına tuttular

Suriye’de rejimle Türkmenler arasında devam eden çatışmalar, bölgenin iki stratejik noktası olan Kızıldağ ve Burj El Kasab çevresinde sürüyor. Rusya ve İran destekli rejim, Türkmen köyleri ve Cebel Ekrad bölgesini top atışına tutuyor. Rus ordusunun hava ve denizden desteklediği rejim güçlerinin karadan Bayırbucak Türkmen bölgelerine başlattığı saldırı nedeniyle binlerce kişi Türkiye sınırına yakın güvenli bölgelere ulaşmaya çalışıyor. Bayırbucak’taki Sultan Abdulhamid Tugayı Komutanı Ömer Abdullah, ‘Türkmen Dağı düştü’ başlıklı haberlere tepki gösterdi.

DÜŞTÜ YALANI

Abdullah, “Türkmen Dağı’ndaki stratejik tepelerden Kızıldağ’ın yarısı bizde, yarısı rejimin eline geçti. Türkmen Dağı düşmedi ve düşmeyecek” şeklinde konuştu.

Rusya DAEŞ’e yoğunlaşsın

ABD Başkanı Barak Obama, “Rusya hala Esad’ın gitmesi gerektiği konusunda mutabık değil” dedi.  Obama, “Rusya DAEŞ üzerine yoğunlaşsa daha iyi olur” şeklinde konuştu. DAEŞ’i yok etmeye söz veren Obama Rus lider Putin’e çağrı yaparak Moskova ile çekilmesi anlamına gelen lider değişimi konusunda anlaşmaya varmayı umduğunu belirtti.

Rusya 400 sivil öldürdü

Suriye’deki gözlemci gruplar, DAEŞ’i vurma bahanesiyle Suriye’ye hava saldırıları başlatan Rusya’nın Eylül başından bu yana 97’si çocuk, 400’den fazla sivili öldürdüğünü duyurdu. 

12 öğrenciye DAEŞ kurşunu

DAEŞ, Irak’ta sosyal paylaşım sitelerinde örgüt aleyhine sayfa açtıkları gerekçesiyle 12 üniversite öğrencisini öldürdü. Başlarından vurulan öğrencilerin örgütü eleştirerek, takma isimle karşıt görüşte yazı yazdığı öğrenildi.