Terör örgütü IŞİD ile mücadelede çelişkili adımlar atan Batılı ülkeler, Türkiye'nin uluslararası koalisyonda aktif rol üstlenmesinden sonra büyük elçileri aracılığı ile konuşmaya başladı.

Türkiye'nin ABD ile imzaladığı mutabakattan sonra İncirlik başta olmak üzere bazı üsler IŞİD'e karşı mücadele için kullanıma açıldı. Yabancı savaşçıların IŞİD'e katılımının engellenmesi için Türkiye'nin defalarca talep ettiği istihbari desteği vermeyen Batılı ülkelerin büyükelçileri, açıklamaları ile de şaşkınlık yarattı. Terör örgütü ile mücadele konusunda yapılan açıklamaların hiçbirinde IŞİD'i tamamen yok etmek gibi bir düşünce yer almıyor.

AÇIKLAMALARI ŞAŞIRTTI

Büyükelçiler açıklamalarında IŞİD'İ geriletmek, itmek ve örgüte katılımı azaltmak gibi palyatif önlemler yer alıyor. İşte Batılı ülkelerin şaşkınlık yaratan açıklamaları:
İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore, verdiği röportajda önceliklerinin IŞİD'i itmek olduğunu belirterek, “Eğer IŞİD Türkiye sınırından uzaklaştırılabilirse hem insanların hem de malzemenin Suriye'ye geçişini durdurmak kolaylaşacak. IŞİD'i Türkiye sınırından itmek şu an en büyük öncelik” İfadelerini kullandı.

KATILIMLAR ENGELLENMELİ

Türkiye'nin güvenli bölge ve IŞİD ile daha etkin mücadele için mutabakat imzaladığı ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Baas ise “Mutabakat sadece hava saldırılarından ibaret değil. IŞİD'e başkalarının katılmasını önlemek için özellikle Türkiye sınırında alınacak daha çok tedbir var” diye konuştu.

OBAMA: IŞİD'İ ZAYIFLATABİLİRİZ

ABD Başkanı Barack Obama'nın da IŞİD'i bitirmeye yönelik herhangi bir beyanı yok. Obama, sınır güvenliğine dikkati çekerek, “Türkiye-Suriye sınır bölgesinde olan bitenin daha etkin izlenmesiyle engellenebilir. Biz bu alanda Türk makamları ile daha çok işbirliği yapmak istiyoruz ki; Türk makamları da bu problemi biliyorlar ancak bu alanda ihtiyaçları olan kapasiteyi tam olarak artırmış değiller. Bu bizim üzerinde çok zaman harcamamız gereken bir konu. Eğer yabancı savaşçıların gidişlerini azaltabilirsek, sonrasında bölgede bulunan IŞİD güçlerini izole edebilir ve zayıflatabiliriz” diye konuştu.