KIBRIS Rum yönetiminde Türklerle federasyon kurulmasına karşı çıkan küçük muhalefet partilerinden EDEK’in lideri Marinos Sizopulos, BM’nin ‘gizlilik kararı’ uyguladığı, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis’in arasındaki anlaşma tutanaklarını basın toplantısıyla açıkladı.

Anastasiadis’in parti liderlerine gizli damgasıyla verdiği müzakere tutanaklarından önemli bulduğu bölümlerini basınla paylaşan Sizopulos, Rum kesiminde siyasi krize neden oldu. ‘Devlet ciddiyetini’ bozmakla suçlanan Sizopulos, eylemini eleştiren siyasileri, ‘Tutanakları açıklamaya devam edeceğim’ diyerek tehdit etti.

LİDERLERİN ANLAŞTIĞI 4 KONU

Sizopolis’in açıkladığı Türk ve Rum liderler arasındaki anlaşmadan 4 madde şöyle:

1. Yüksek Anayasa Mahkemesi: Yüksek Mahkemenin eşit sayıda Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk üyeden oluşması (4+4) konusunda uzlaşıya varıldı. Anayasal konularda başkan seçimi (Yunan, İngiliz ve Türk yargıçlar dışında) yabancı yargıçlardan oluşan bir listeden kurayla yapılacak. Yabancı yargıç başkanlık edecek ve oy eşitliği olması durumunda karar verici oya sahip olacak.

2. Senato: Üst hukuk organının oluşumu etnik kökene dayanacak ve eşit oranda, yüzde 50/50 şeklinde Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türklerden (20+20) oluşacak.

3. Vatandaşların Nitelikleri: Kıbrıs Türk oluşturucu devletine yerleşecek Rumlar, Türklerin milletvekilliği seçimlerinde oy kullanamayacak. AB parlamentosu ve belediye seçimlerinde oy kullanabilecek.

4. Mülkiyet: Mülkiyet Komitesi (bir Kıbrıslı Rum’a, bir Kıbrıslı Türk ve başkanlık edecek bir yabancı uzman oranıyla oluşan) kriterler temelinde önceliğin mal sahibinde mi yoksa kullanıcıda mı olduğuna karar verecek. 1974 öncesi tapu verilerine göreKKTC’nin yüzde 80’i Rumlara ait. Rumlar ‘mal sahibi’, Türkler ise, ‘kullanıcı’ olarak tanımlanıyor.