Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), bölgesel başkanlık krizinde, farklı bir tutum içerisine giren 4 siyasi partinin 23 Haziran'daki eylemlerini, "darbe girişimi" olarak nitelendirdi.  

KDP yönetimi başkanlık krizine ilişkin tavrını belirlemek için Erbil'in Selahaddin ilçesinde olağanüstü toplandı. Basına kapalı 4 saat süren toplantıya KDP Lideri Mesut Barzani başkanlık etti.

Toplantıdan sonra KDP'nin resmi internet sitesinden yayımlanan bildiride, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Goran Hareketi, İslami Birlik Partisi (Yekgirtu) ve İslami Toplum Partisi'nin (Komel) hazırladığı "başkanlık yasa tasarısı"nın 23 Haziran'da parlamentoda oylamaya sunulduğu hatırlatıldı. 

Söz konusu girişim için "darbe" benzetmesi yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: 

"Kürdistan bölgesi çok ciddi güvenlik ve ekonomik krizler içerisindeyken, iç çatışmadan kaçmış sığınmacı yüküyle uğraşırken, bu çok hassas süreçte bazı bilinen kesimler, Kürdistan Parlamentosu'nda KDP'ye darbe girişiminde bulundu. Bize göre bu girişim, Kürt halkının birlik ve beraberliğini hedef aldı. Bu tek taraflı alınmış bir karar olup, Kürdistan başkanının şahsiyetini zedelemeye yönelik bir adımdır. Bu yüzden tüm gücümüzle bu tavrın karşısında olacağımızı belirtip yapılan yanlışlıktan en kısa zaman içerisinde geri dönülmesini istiyoruz." 

Başkanlık krizinin çözümü için halen fırsatın kaçmadığı vurgulanan açıklamada, "Şu ana kadar siyasi parti ve şahıslar tarafından sunulan çözüm projeleri tekrar gözden geçirilebilir. Bu yüzden KDP, yanlışların düzeltilmesi ve krizlerin çözülmesi için diyaloga açık olduğunu belirtiyor" denildi. 

Açıklamada söz konusu girişimin sorumlularından birinin de "tek taraflı" ve "sorumlu" davranmadığı ifade edilen IKBY Parlamentosu Başkanı Yusuf Muhammed olduğu öne sürüldü.