Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'nin kurmak istediği teknokrat hükümetinin kendileri için çok büyük önem arz etmediğini belirtti.

IKBY Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, IKBY Başkanı Mesut Barzani'nin Bağdat'taki siyasi gelişmelere ilişkin tavrına yer verilerek, şunlar kaydedildi:

"Mesut Barzani'nin, Irak merkezi hükümeti içerisinde yapılacak bakanlar ve diğer değişikler konusundaki tavrını açık ve net bir şekilde kamuoyuna duyurmak istiyoruz. Barzani için yeniden bakanların aday gösterilmesi veya bakanların görevden alınmasına ilişkin meydana gelecek gelişmeler çok büyük bir önem arz etmiyor. Bunun nedeni ise Irak merkezi hükümetinin uzlaşı esaslarını ihlal etmesi ve herhangi bir anlam taşımamasından kaynaklanıyor. Eğer uzlaşı ortadan kalkarsa bakanlık için verilecek kotanın ne önemi kalır?"

Açıklamada Irak Başbakanı İbadi ve Barzani arasında kısa süreli telefon görüşmesi gerçekleştiğine yer verilerek, tarafların teknokrat hükümetini ele almadığı ve Barzani'nin bu yönde herhangi bir teklifte bulunmadığı kaydedildi.

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum ile Barzani'nin de önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği kaydedilerek, Barzani'nin Masum'a Irak hükümeti içerisinde ortak uzlaşı esaslarının anlamını yitirdiğini ifade ettiği belirtildi.

Kaynak : AA