TRABZON’un Maçka ilçesindeki tarihi Sümela Manastırı’nda düzenlenen Meryem Ana ayinini yöneten Fener Rum Patriği Bartholomeos, son günlerde yurtta meydana gelen üzücü olayların sona ermesi için dua ettiklerini belirterek, "Kan dökülmemesi, genç insanların hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması en büyük ve öncelikli dileğimizdir" dedi.

YOĞUN KORUMA

Dün gece Trabzon’a gelen Fener Rum Patriği Bartholomeos, sabah saatlerinde konakladığı otelden çıkarak yoğun koruma önlemleri altında Sümela Manastırı’na geldi. Önceki yıllara nazaran koruma sayısını artırdığı görülen Bartholomeos’u ayrıca Trabzon Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı 6 kişilik özel bir ekip de korudu. Sümela Manastırı’na giden yol üzerindeki kemençecilere bahşiş veren Bartholomeos, sıcak hava nedeniyle çıkarken yorulduğu için manastır girişinde de mendille terini sildi. Koruma önlemleri manastır içinde de yoğun şekilde devam etti, kimsenin Bartholomeos’a yaklaşmasına izin verilmedi.

"KAN DÖKÜLMESİN"

Yunanistan, Rusya, Gürcistan ve Romanya’dan gelen yaklaşık 500 kişinin bulunduğu Sümela Manastırı’nda büyük sevgi gösterileriyle karşılanan Patrik Bartholomeos, dini ritüellerin yerine getirilmesinin ardından önce Yunanca bir konuşma yaptı. Daha sonra katılımcılara Türkçe olarak seslenen Bartholomeos, Sümela’da ayin yapılmasına imkan tanıyan devlet yetkililerine teşekkür ederek şunları söyledi:

"Bir kere daha Karadeniz’deyiz, Trabzon’dayız, Maçka’dayız. Bu sene de tarihi Sümela Manastırı’ndayız. Yüce Allah’a ve Meryem Anamıza şükrederken bu imkanı bize veren devlet makamlarına da minnettar olduğumuzu ifade etmek isteriz. Sayın Trabzon valisine ve gereken tedbirleri almış olan Emniyet teşkilatına özellikle teşekkür ederiz. Ülke güvenliği için canlarını hiçe sayan, hizmet eden emniyet mensuplarına vermiş olduğu şehitler için başsağlığı dilerim. Biraz önce Rumca konuşurken bugünkü ayinimizde Ortadoğu’da, Afrika’da, Ukrayna’da barış için dua ettiğimizi söyledim. Mustafa Kemal Atatürk ile Venizelos’un temelini attıkları Türk-Yunan dostluğuna değindik. Son günlerde memleketimizde vuku bulan müessif olayların bir an evvel sona ermesi, vatandaşlarımızın huzur ve refah içinde yaşaması için Allah’a yakardık aynı zamanda. Kan dökülmemesi, genç insanların hayatlarını kaybetmemesi, anaların, babaların, eşlerin ve çocukların perişan olmaması en büyük ve en öncelikli dileğimizdir. Eminiz ki bu dileklerimize, dualarımıza hepiniz katılıyorsunuz. Karşılıklı sevgi ve saygı, barışın ve huzurun temelidir. Bu düşüncelerle burada hazır bulunan Müslüman kardeşlerimizi ve tüm misafirlerimizi hayır dualarımızla selamlıyor, sıhhat ve hayır dualarımızı diliyoruz."

Konuşmanın ardından ilahiler okundu ve Patrik Bartholomeos tarafından kutsanan ekmek ve şarap katılımcılara dağıtıldı.