Obama’nın, ''nükleer  silahlardan arındırılmış dünya'' fikriyle 2010'da başlattığı ve iki yılda bir  tekrarlanan Nükleer Güvenlik Zirve'sinin, bu yıl sonuncusu düzenliyor.

Başkent Washington’ın önemli toplantı noktalarından Washington  Kongre Merkezi’nde düzenlenen zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da  aralarında bulunduğu 52 devlet ve hükümet başkanının yanı sıra Birleşmiş  Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB), Uluslararası Polis Teşkilatı (INTERPOL) ve  Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) temsilcileri katılıyor.

Zirvenin  ilk gününde dün ABD Başkanı Obama, zirveye iştirak eden devlet liderlerini Beyaz  Saray’da akşam yemeğinde ağırlamıştı.Zirvenin ikinci günü ise ''Nükleer Güvenliğin Pekiştirilmesinde Ulusal Eylemler'' oturumuyla başladı.Obama,  başkanlık ettiği açılış oturumunda, atılan ''somut'' adımlarla dünyada nükleer  terörizm riskinin azaltıldığını anlattı.

Şu zamana kadar teröristlerin  nükleer materyallere ulaşamadığını belirten Obama,DAEŞ ve diğer aşırılık yanlısı  grupların nükleer silaha ulaşmasının ''dünyanın güvenliğine yönelik en büyük  tehditlerin arasında yer aldığını'' vurguladı. 

'NÜKLEER MATERYALLERE ULAŞIRLARSA...'

Obama, ''DAEŞ, hardal gazı da  dahil kimyasal silahları zaten Suriye ve Irak’ta kullandı. Eğer bu delirmiş  adamlar nükleer bombaya veya nükleer materyallere ulaşırlarsa onları mümkün  olduğu kadar çok masum insanı öldürmek için kullanabileceklerinden şüphe yok. Bu  nedenle bizim çalışmalarımız çok önemli olmayı sürdürüyor. Nükleer terörizme  karşı en etkin savunma bu materyali tamamen güvenlik altına almaktır ki her  şeyden önce bu yanlış ellerin eline geçmesin'' diye konuştu.

Barack Obama,  teröristlerin nükleer materyallere ulaşmasının zorlaştırıldığına dikkati çekse de ''nükleer terörizm tehdidinin sürdüğü'' uyarısında bulundu.