Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, İkinci Dünya Savaşı'nda 6 milyon Yahudi’nin sistematik olarak toplandığını ve yok edildiğini söyledi. Ban, “Naziler ayrıca Sinti ve Romanları, siyasi mahkumları, homoseksüelleri, engellileri, Yehova Şahitlerini ve Sovyet savaş esirlerini de öldürdü” dedi.
BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Holokost (Yahudi Soykırımı) ile çok büyük bir suç işlendiğini belirten Ban, “Kurbanları ve hayatta kalanların ve onları kurtaranların cesaretini saygıyla anarak benzer olayların yaşanmasını önleyeceğimizi ve böyle olayların ortaya çıkmasına yol açan nefret dolu zihniyetleri reddettiğimizi vurguluyoruz” ifadesini kullandı.
Ban, 27 Ocak Holokost Kurbanlarını Anma Uluslararası Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında, Holokost’un ve İkinci Dünya Savaşı'nın gaddarlıklarından sonra Birleşmiş Milletler’in herkesin onurlu ve değerli olduğunu bir kez daha teyit etmek, herkesin eşit ve ayrımcılığa maruz kalmadan yaşamasını sağlamak için haklarına sahip çıkmak üzere kurulduğunu belirtti.
Söz konusu ilkelerin hala önceliğini koruduğunu, savaştan kaçan ve mahrumiyete mahkum olacağından korkan milyonlar da dahil olmak üzere Dünya’nın dört bir yanında insanların ayrımcılığa ve saldırılara maruz kaldığını ifade eden Ban, “Geçmişi unutmama, günümüzde de bize ihtiyaç duyanlara yardım etme sorumluluğumuz var” dedi.
On yılı aşkın bir süredir Holokost Konusunda Bilgilendirme Birleşmiş Milletler Programının gençlere Holokost
konusunda bilgi verdiğini belirten Genel Sekreter, aralarında Holokost’tan kurtulanların da bulunduğu birçok program ortağının bu çalışmalara destek sağladığını söyledi.
Holokost'un hafızalardaki yerinin, ortak insani yönlerin görülmemesi halinde neler olabileceğini herkese güçlü bir şekilde hatırlattığını ifade eden Ban şunları kaydetti:
“Holokost Kurbanlarını Anma Gününde nefret içeren siyasi ve dini ideolojileri herkesin reddetmesini istiyorum. Gelin antisemitist yaklaşımlara ve dini, etnik ve diğer gruplara yönelik saldırılara karşı çıkalım. Gelin insan onuruna saygı duyulan, çok kültürlülüğün kutlandığı ve barışın kalıcı olduğu bir dünya inşa edelim.”