Brüksel’deki saldırıları düzenleyen teröristler arasında yer alan İbrahim El Bakraoui’nin Türkiye’nin uyarılarına rağmen serbest bırakılması Avrupa ülkelerindeki zafiyeti gözler önüne serdi. Avrupa’nın,  yabancı terörist savaşçıların Suriye’ye geçişi konusunda yeterli önlemi almamakla eleştirdiği Türkiye’ye terörle mücadele konusunda bilgileri aktarmadığı ortaya çıktı.ABD İç Güvenlik Bakanlığı’nın Eylül 2015’te hazırladığı “Task Force Report” isimli raporda  bu konuda çarpıcı değerlendirmelerde bulunuldu. Avrupa’nın terörle mücadele konusunda ortaya koyduğu zafiyete dikkat çekilen raporda, Avrupa ülkelerinin terör konusunda Türkiye’yle birlikte hareket etmedikleri de vurgulandı.

ETKİN MÜCADELE

Terörle mücadele konusunda Avrupa’da yaşanan zafiyet ve Türkiye’den adeta bilgi saklanması açıkça yer aldı. Raporda özetle şu değerlendirmeler yapıldı: “Türkiye’nin geçişken Suriye sınırının yabancı terörist savaşçıların bu rotayı kullanmalarını özendirdiği belirtilmiştir. Sınırın özellikle de yasadışı geçişlere çok açık olduğu belirtilmiştir. Türkiye’nin yasadışı geçişler konusunda etkin mücadele etmesine rağmen yabancı terörist savaşçıların geçişinde bir azalma olmadığının altı çizilmiştir. Bağlantılı uçuşları kullanmak suretiyle İstanbul’dan sonraki aktarmayı kullanmayıp İstanbul’dan uçaktan indikten sonra Suriye’ye geçtikleri anlatılmıştır. Benzer şekilde birden fazla durağı olan cruise gemileri ile seyahat eden yabancı terörist savaşçıların Türkiye’de herhangi bir durakta indikten sonra tekrar gemiye binmeyip Suriye’ye geçtikleri tespit edilmiştir. Amerika’nın denizaşırı olarak karşılaştığı en büyük güvenlik açığının Avrupa olduğu anlatılmıştır. Avrupa’nın Türkiye üzerinden Suriye’ye geçişler için bir transit bölge olduğu ve geri dönen Yabancı terörist savaşçıların da Amerika’dan önce Avrupa’yı kullanmaları nedeniyle Avrupa’nın Amerikan güvenliği için önemli olduğu anlatılmıştır. Buna örnek olarak Charlie Hebdo saldırısının faillerinden Hayat Boumedini’nin Fransız güvenlik kuvvetlerince bilinmesine rağmen İspanya’ya gidip Türkiye’ye rahatlıkla uçması ve akabinde Suriye’ye geçmesi örnek olarak verilmiştir.

 YAVUZ HIRSIZ AB

Türkiye’nin Suriye’ye giden yabancı terörist savaşçılar için ana giriş kapısı olmasına rağmen bazı Avrupa ülkelerinin kendi listelerini Türkiye ile gizlilik, güvenlik veya siyasi nedenlerle paylaşamadıkları görülmüştür. Bunun sonucunda Türk yetkililer Türkiye’ye seyahat eden bu kadar fazla yabancının kontrol ve tespitinin zor olduğunu belirtmişlerdir. Bu yüzen Amerika, Avrupalı ortaklarına ellerindeki verileri Türkiye ile paylaşmaları gerektiğini bildirmiştir. “

TERÖRLE MÜCADELE TATMiN EDiCi

ABD İç Güvenlik Bakanlığı raporunda Türkiye’nin yabancı terörist savaşçılarla mücadelesi de övüldü. Raporda, “Amerika’nın endişe duyduğu bir konu olarak Türkiye’nin ulaştığı 30 bin tehdit listesinde hala açıklar olabileceği ve Türkiye’nin özellikle giden yolcular üzerindeki denetimin zayıf olduğu belirtilmiştir. Ayrıca Türkiye’nin API/PNR yolcu bilgi sistemini kurmaması da önemli bir güvenlik açığı oluşturmaktadır. Fakat bütün bunlara rağmen Türkiye’nin mücadelesi tatmin edicidir” ifadesi yer aldı. 

ERDOĞAN’I FATiH’E BENZETTiLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Belçika saldırısıyla ilgili verdiği çarpıcı bilgiler Avrupa’da tartışılmaya devam ediyor. Belçika’nın DH Gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Fatih Sultan Mehmet’e benzetti. Gazete, “İkinci Mehmet’in topları İstanbul surlarını nasıl sarstıysa, Erdoğan’ın açıklaması da Loi Caddesi 16 Numara’nın (Başbakanlık binası) duvarlarını salladı.” diye yazdı. Belçika İçişleri Bakanı Jan Jambon, Brüksel’deki saldırıları gerçekleştiren teröristlerden biriyle ilgili Türkiye’nin uyarısını ele almada hata yaptıklarını kabul ederek, bu konuda polis irtibat görevlisinin “ihmalkar davrandığını” söyledi.

SNOWDEN: ANKARA UYARMIŞTI

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu’nun (NSA) sırlarını ifşa ettikten sonra Rusya’ya sığınmacı olarak yerleşen eski istihbarat görevlisi Edward Snowden, Arizona Üniversitesi’ndeki panele telekonferansla katıldı. Türkiye’nin terör eyleminden önce Belçika hükümetini “saldırıyı yapacak şahısların şüpheli faaliyetleri konusunda uyardığını” belirten Snowden, şunları söyledi:”Belçika saldırısı geleneksel istihbarat yöntemleriyle engellenebilirdi... Kaynaklar yanlış kullanılıyor. Çok fazla (istihbarat) topladığınızda hiçbir şey anlayamıyorsunuz. Odağınızı kaybediyorsunuz. Her şey o gürültüde kayboluyor, kör oluyorsunuz. Artık o kadar çok bilgiyi tasnif edip gizliyoruz ki hayatlarımızı gerçekten tehdit eden bir sırrın ne olduğunu anlamaz hale geliyoruz.”

TÜRKİYE GÖZ AÇTIRMADI

Belçika’da meydana gelen bombalı saldırıları düzenleyen teröristlerden birinin, Türkiye tarafından sınır dışı edilmesinin ve bu kişiye ait verilen bilgilerin Brüksel makamlarınca değerlendirilemediğinin ortaya çıkması, Türk emniyet ve istihbarat birimlerince yürütülen çalışmaların dikkate alınmasının önemini gözler önüne serdi. Türkiye, 2011’den bu yana 128 ülkeden 38 bin 269 kişiye “terör nitelikli şahıs” şüphesiyle ülkeye giriş yasağı konuldu. Aynı süreçte, aralarında Belçika’daki terör saldırısının faillerinden İbrahim el Bakraoui’nin de bulunduğu, 95 ülkeden 3 bin 290 kişi de yabancı terörist savaşçı oldukları gerekçesiyle sınır dışı edildi.