Güney Kore Savunma Bakanlığı sözcüsü Kim Min-seok, hava savunma sahasını genişletme kararının hiçbir ülkenin hava sahasını ihlal etmediğini ve komşu ülkelerin söz konusu adımın atılacağı konusunda daha önceden bilgilendirildiğini söyledi. Kim, Güney Kore'nin ilan ettiği yeni savunma alanında kazara meydana gelebilecek çatışmaları önlemek amacıyla komşu ülkelerle görüşmelerde bulunulacağını sözlerine ekledi. 
ABD'DE ÇİN'E TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Çin tarafından 24 Kasım'da yapılan açıklamada, Doğu Çin Denizi'nde, Japonya ile ihtilaflı Diaoyü adasını da içine alan çok geniş bir bölgede hava savunma ve tanımlama sahası kurulduğu ilan edilmişti. Çin'in, söz konusu sahaya girecek tüm uçaklara kendilerini tanıtma ve bu ülke tarafından verilecek talimatlara uyma zorunluluğu getiren kararı, başta Japonya olmak üzere bölge ülkeleri ve ABD tarafından protesto edilmişti. Japonya ve ABD, kararın ardından Çin tarafına bilgi vermeden söz konusu alana askeri keşif uçakları göndererek tepkilerini göstermişlerdi.

HAVA SAHASI GERGİNLİĞİ

Güney Kore de Çin'in kararını açıklamasının ardından, ilan edilen sahanın, kendi hava savunma sahasıyla kısmen çakıştığı için bu sahanın yeniden belirlenmesi yönünde yaptığı çağrı ise Çin tarafından reddedilmişti. 

ALANLAR ÇAKIŞTI

Güney Kore'nin kendi genişletilmiş hava savunma sahası olarak ilan ettiği bölge, Çin ile sınır ihtilaflarına neden olan su altındaki bir kaya parçası ile Çin'in genişlettiğini ilan ettiği hava savunma sahasının bazı bölümlerini kapsıyor. Söz konusu hava savunma sahası ayrıca Japonya'nın hava savunma sahasının da bazı kesimlerini içine alıyor. 

ABD'DEN GÜNEY KORE'YE DESTEK

ABD Dışişleri Bakanlığı, Güney Kore'nin aldığı karara destek verdi. Bakanlık açıklamasında, kararın "sivil havayolu şirketleri ve bu şirketlere yönelik tehditler konusunda kafa karışıklığına mani olduğu" belirtildi.Bakanlık sözcüsü Jen Psak,  "ABD, müttefikleri ve bölgedeki ortaklarıyla attıkları adımların, istikrar ve güveni büyütmeye katkı sağlamasını ve uluslararası uygulamalarla uyumlu olmasını teminat alına almak için her zaman yakın istişare içinde olmuştur ve olacaktır" dedi.