BM Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilisi John Mckissick, Myanmar’ın Müslüman Rohingyalara ‘etnik temizlik’ uygulamakla suçladı.
Bangladeş’e kaçan binlerce Rohingyalıda işkence ve tecavüz vakalarına tanıklık ettiklerini anlatan Mckissick, göç eden Rohingyalıların sayısının 30 bine yaklaştığını söyledi.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin Bangladeş’in sınır bölgesindeki Cox’s Bazar kentinde görev yapan Mckissick, BBC’ye verdiği demeçte, askerlerin Rohingyalıları öldürdüğünü, çocuklara işkence yaptığını, kadınlara tecavüz ettiğini, evleri yakıp yağmaladığını söyledi. BM yetkilisine göre, bu uygulamaların amacı, Rohingyalıları Myanmar ile Bangladeş arasında sınır olan nehri geçmeye zorlamak.

Myanmar, Rohingyalıların yaşadığı Arakan bölgesinde 9 askerin öldürüldüğü Ekim ayından bu yana bu bölgede operasyon başlatmıştı.
"Binden fazla ev yok edildi"
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), uydu görüntülerine dayanarak Arakan’daki Rohingya köylerinde binden fazla evin yok edildiğini tespit ettiklerini söyledi.
Bu iddiayı da reddeden Myanmarlı yetkililer, Rohingyalıların kendi evlerini kendilerinin yaktıklarını öne sürüyor.
Rohingya köylerinin ateşe verildikten önceki ve sonraki halleri uydu görüntülerine bu şekilde yansıdı:


Bangladeş sınırını açmıyor
Bangladeş yönetiminin, insani felaketi önlemek için yapılan ‘sınırı açın’ çağrılarını yanıtsız bıraktığını söyleyen Mckissick, Bangladeş’in Myanmarlı yetkililere sınırdan geçişleri önlenmesi yönünde çağrı yaptığını anlattı.
"Bangladeş’in sınırı açma kararını alması çok zor. Çünkü bu, Myanmar’ı işlediği ihlalleri daha da sürdürmek ve son amacı olan Müslüman Rohingyalıları azınlığını temizlemek konusunda teşvik edecek."
"Hamile eşimi öldürdüler"
Arakan bölgesinden kaçanlardan Muhammed Ayaz, askerlerin köylerine saldırdığını ve 7 aylık hamile eşini öldürdüğünü anlattı. Bir kanalda saklandığını söyleyen Ayaz, askerlerin köyde 300 erkeği öldürdüğünü, kadınlara tecavüz ettiğini ve ardından Müslümanlara ait 300 evi, dükkânı ve camiyi ateşe verdiğini söyledi.
Myanmar suçlamayı reddediyor
AFP’ye konuşan Myanmar Başkanı Sözcüsü Htin Kyaw, Mckissick’in açıklamasını şu sözlerle eleştirdi:
“Burada, bir BM yetkilisinin izlemesi gereken profesyonellik ve etik kurallarını sorguluyorum. Konuşmalarını somut ve gerçek verilere dayanarak yapması gerekiyor."
Myanmar ordusuna ait askerler Müslüman köylerine girerken böyle görüntülendi:


Myanmar yönetiminden gazetecilere yasak
Myanmar hükümetinin gazetecilerin bölgeyi terk etmesi için uyarılarda bulunduğu ve Müslüman bölgelerin medyaya tamamen kapatıldığı belirtiliyor.
İlk 'etnik temizlik' suçlaması değil
Myanmar devletine daha önce de ‘etnik temizlik’ suçlaması yapılmıştı.
Nisan 2013’te İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Myanmar’a benzer suçlamalarda bulunmuştu. Dönemin Myanmar Devlet Başkanı Thein Sein, bu suçlamaları reddederek bunun bir ‘karalama kampanyası’ olduğunu iddia etmişti.
Myanmar, Rohingya azınlığının aslen Bangladeşli olduğunu savunuyor. Nesillerden beri Myanmar’ın Arakan bölgesinde yaşamalarına rağmen onlara vatandaşlık hakkını tanımıyor.