Ankara’da 29 kişinin şehit olduğu terör saldırısını gerçekleştiren Abdulbaki Sömer’in, Esed’in istihbarat servisinde yer alan Ebubekir Neccar aracılığıyla Suriyeli "Salih Neccar" kimliği aldığı ortaya çıktı. Esed, 45 PKK/PYD'liye daha Suriye kimliği verdi.

Ankara'da İnönü Bulvarı üzerinde yer alan Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve TBMM'nin yer aldığı noktada 17 Şubat'ta düzenlenen saldırının detayları ortaya çıkmaya devam ediyor. Bomba yüklü araçla düzenenlenen ve 29 kişinin şehit olduğu saldırıyı gerçekleştiren kişinin bağlantıları deşifre edildi. Saldırının ardından “Salih Neccar” olarak açıklanan ancak daha sonra Van nüfusuna kayıtlı “Abdulbaki Sömer” olduğu anlaşılan terörist hakkında dikkat çekici bilgilere ulaşıldı.

ÖRGÜTE 2005'TE KATILDI

2005 yılında örgüt saflarına katılan Sömer'in PKK/PYD'ye katılma süreci ve faaliyetleri ise şöyle gelişti: 2005'te Van'dan Şemdinli'ye geçen Sömer, ilk kez Gare bölgesindeki bir kampta kaldı. Sömer, 2005 Kasım ayında da PKK'nın sözde Yürütme Komitesi üyesi olan Duran Kalkan'ın eğitim akademisinde eğitim aldı. 2006 Mayıs ayı itibariyle Haftanin ve Zap bölgesinde kalmaya başladı. 2007'de 2 ay Kandil'de kaldıktan sonra Mardin ve Şırnak şehir yapılanması için Türkiye'ye geldi. 2008-2009'da Diyabakır Lice bölgesinde kaldı. Bomba eğitimini de Lice kırsalındayken aldı.

İLK BAŞTA PASİF GÖREV VERİLDİ

2010'un ilk döneminde kısa süreliğine Serhat bölgesine yollanan Sömer, sağlık sorunları nedeniyle geri çekilerek, bir süre tedavi için Hakurke kampına getirildi. 2011'de ise Suriye'in Kamışlı kentine bağlı bir kasabaya gönderildi. Sömer, ilk başta pasif bir görev olan görüşmelerde raportör olarak kullanıldı. Kandil'e günlük rapor yazan 12 teröristen biri olarak görev yapıyordu. 2012-2013 yıllarında Kamışlı'da kalan Sömer, bu süreçte Ammude ve Dırbasiye üzerinden Mardin'e düzenli olarak giriş yaptı. Özellikle 2012'de Mardin'den bir üniversite öğrencisi aracılığı ile Samsun, Ordu, Manisa, Aydın, Yalova Konya illerinden 180 telefon hattı ve 40 adet internet için VIN (hızlı internet sistemi) aldırdı. Bu hatlar bölgede 2013'e kadar kullanılırken, kontörler ise İstanbul ve Adana'dan alındı. Hatların farklı ve uzak illerden alınmasının nedeninin ise dikkat çekmemek için olduğu belirtiliyor.

İSTİHBARAT BİRİMLERİYLE TEMASTA

Sömer'in aynı süreçte Ankara'dan Thuraya telefon hattı almak için harekete geçtiği, ancak bu konuda başaralı olamadığı belirlendi. Mardinli bir TIR şoforü aracılığıyla hatlarla birlikte 7 makinanın Süleymaniye'den Kızıltepe'ye gönderildiği, Sömer'in de buradan teslim alıp Kamışlı'ya geçtiği belirlendi. Sömer'in ayrıca 2014'te Kobani olayı patlak verince Dırbasiye'den geçip Kobani tel örgülerine dayanan 500 kişilik grubun içinde yer aldığı ortaya çıkarıldı. Türkiye'ye mülteci kılığıyla giren Sömer'e nasıl Suriye kimliği aldığı da yapılan araştırma sonucu ortaya çıkarıldı. PKK/PYD saflarında eğitim aldıktan sonra 2011 yılında Kamışlı'ya gönderilen Sömer'in burada Esed istihbarat birimleriyle temasta olduğu belirlendi.

SURİYELİ YAPTILAR

Sömer, Kamışlı'da Esed'in istihbarat servisinden biri olan Ebubekir Neccar aracılığıyla kimlik aldı ve bu sayede Suriyeli oldu. Böylece Sömer, “Salih Neccar” olarak mülteci kılığıyla Türkiye'ye giriş yaptı ve Gaziantep Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nde kaydını yaptırdı. Bu sayede de Türkiye'de rahatça dolaşabildi. Sömer'in Telabyad operasyonu yapıldığında ise sınırın Türkiye tarafında istihbarat milisi olarak yer aldığı belirlendi.

45 PYD'li daha var

Sömer'in 2013'te Kamışlı dışındaki bir askeri havalimanında Esed istihbaratı ile de kontak ekibi içinde yer aldığı ortaya çıkarıldı. Yapılan araştırmayla, Esed istihbarat servisinin Sömer ile birlikte 45 PKK/PYD mensubuna daha Suriye kimliği verdiği tespit edildi.
Terör örgütünün MLKP'nin Kamışlı'da 3 eğitim kampının olduğu belirlendi. Bu kamplarının oluşturulma sürecinde de yer aldığı öğrenilen Sömer'in, çatışmalarda ölen MLKP'nin en önemli isimleri Arin Mirkan ve Deniz Gezmiş'in avukatlarından Nejat Agırnaslı'nun torunu ve aynı adı taşıyan ve kod adı Peramerz Kızılbaş ile de yakın temas halinde olduğu ifade edildi.