Almanya’da iç istihbarat örgütü olan Anayasayı Koruma Dairesi’ne (BfV) ait gizli belgeleri ifşa ettikleri gerekçesiyle, Netzpolitik.org haber sitesinden iki gazeteci hakkında “vatana ihanetten” soruşturma açıldı. Netzpolitik.org haber sitesi, BfV’nin, “interneti gözetleme faaliyetlerini artırmayı planladığına” dair bir haberi iki bölüm halinde yayınlamış, haberde gizli belgelerden alıntılar da yapılmıştı. Haber aynı zamanda Alman istihbaratının işleyişine dair bilgi veriyordu. Sitenin yayımladığı bir diğer belge ise 10 Türk’ün ölüm emrini veren Neo-Nazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütüne dair bilgi veriyordu. BfV, bunun üzerine Alman Federal Savcılığa suç duyurusunda bulundu. Federal Savcılık haberi yazan André Meister ve sitenin sorumlu yazı işleri müdürü Markus Beckedahl hakkında vatana ihanet suçlamasıyla soruşturma başlattı. 

AMAÇ DEVLETİ  YIPRATMAK

Haber sitesinin kurucusu Beckedahl, soruşturmaya tepki göstererek, “Alman hükümeti suç duyurularıyla NSU skandalına ne kadar battığını gizlemek istiyor” dedi. Beckedahl, “yılmadan bu konudaki yayınlarına devam edeceklerini” söyledi. Bir Avrupa ülkesinde bu gelişme Türkiye’de de yankılandı. Nitekim Türkiye’de iktidar karşıtları “haber alma özgürlüğü” adı altında birçok kez devleti zor durumda bırakmayı amaçlayan fakat doğruluğu kanıtlanmayan haberlere imza attılar. 

'Haber alma özgürlüğü' bahanesi

Cumhuriyet gazetesi, Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın imzasıyla manşetten yayınladığı haberde, Suriye'ye MİT TIR'larıyla silah gönderildiğini iddia etmişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Dündar hakkında Terörle Mücadele Kanunu kapsamında soruşturma başlatmıştı. Söz konusu soruşturma, Adana ve Hatay'da geçen yıl durdurulan MİT TIR'larıyla ilgili dosyaya da bakan Başsavcıvekili İrfan Fidan'a verilmişti.