Terör örgütü PKK ve DHKP-C'nin önemli isimlerini Türkiye'ye iade etmeyen Almanya, Suriye sınırındaki Patriot birliğini önümüzdeki aylarda çekme kararı aldı.

Suriye'deki iç savaşın şiddetlendiği ve DAEŞ tehdidinin arttığı bir ortamda alınan karar uluslararası camiada şok etkisi yarattı. Alman siyasilerden yapılan açıklamalar ise kararın arkasındaki karanlık hesabı gözler önüne serdi.

Almanya önemli gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), Patriot birliğinin çekilmesine ilişkin kararın altında yatan nedenin Türkiye'nin Suriye konusunda Almanya ve ABD gibi düşünmemesi olduğunu yazdı. Gazete bunu hükümet kaynaklarına yakın kişilerin açıklamalarına dayandırdı.

PKK'ya operasyonlar etkili oldu

Başbakan Angela Merkel'in başında olduğu koalisyon hükümetinin büyük ortağı Sosyal Demokrat Parti (SDP) Savunma Uzmanı Rainer Arnold, Patriotların geri çekilmesinde PKK'ya yönelik hava operasyonlarının da etkili olduğunu açıkladı.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen de krizlerle sarsılan bölgede başka tehditlerin ortaya çıktığını vurgulayarak DAEŞ'in kararın alınmasında etkili olduğunu ifade etti. Sol Parti lideri Bernd Riexinger daha önce yaptığı açıklamada, Suriye ve Irak'taki operasyonların ardından patriot sisteminin çekilmesi ve Türkiye'ye silah satışının durdurulmasını gerektiğini savunmuştu.

ALMAN MEDYASINA GÖRE DE SEBEP PKK'YA OPERASYON

Die Welt gazetesi haberde “Türkiye'nin Kürt militanlara karşı yaklaşımı son zamanlarda eleştiriliyordu. Bunları sonlandırmak için bu karar alınmış olabilir"ifadesini kaydetti.

Tagesspiegel ise Batı'nın PKK'ya yönelik operasyonlarından dolayı Türkiye'ye çok kızgın olduğunu yazdı.

Muhalefet karardan memnun

Star'ın haberine göre, terör örgütleri PKK ve DAEŞ'e yönelik operasyonların ardından Patriot birliğinin çekilmesi için propaganda yapan Almanya Federal Meclisi'ndeki muhalefet partileri de kararı olumlu karşıladı.

Özellikle, terör örgütü PKK'nın ülkede legalleşmesi için yoğun çaba harcayan ana muhalefetteki Sol Parti bu konuda yoğun çaba harcamıştı. Yeşiller Partisi Dış Politika Uzmanı Jürgen Trittin, iki hafta kadar önce “Kürtlere karşı savaşı tırmanırsa Patriot birliğinin çekilmesinin ciddiyetle ele alınması gerektiğini" söylemişti.

Roth'un Patriot sevinci

Yıllardır Türkiye aleyhine çalışan ve PKK'yı açıkça destekleyen Yeşiller Partisi Milletvekili Claudia Roth ise çekilmenin doğru ve gerekli bir adım olduğunu söyledi. Ülkesinden DAEŞ'e katılan binlerce genci engellemeyen Almanya'nın milletvekili Roth, DAEŞ'le mücadele etmek yerine Türkiye'nin Kürtlerin zayıflatılmasını amaçlayan strateji izlediğini iddia etti.

Türkiye'ye 2013'te konuşlandırılmıştı

Almanya Federal Meclisi, 2013 yılında Kahramanmaraş'a konuşlandırılan Alman Patriot birliğinin görev süresi bu yılın başında 31 Ocak 2016'ya kadar uzatılmış ve asker sayısının 400'e kadar çıkarılmasına izin verilmişti.