ABD Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) eski çalışanı Edward Snowden'ın dünya basınına sızdırdığı belgelerle patlayan dinleme skandalında dün birbiri ardına önemli gelişmeler yaşandı. ABD istihbarat kurumlarının en üst düzey isimleri Kongre'de verdikleri ifadelerde suçlamaları yanıtlarken Beyaz Saray'dan operasyonların sınırlandırılacağı yönünde güçlü işaretler geldi. Diğer yandan ABD adına dinlemeleri yürüten ekibin Türkiye'deki ayaklarının İstanbul ve Ankara'daki diplomatik temsilcilik binalarında olduğunu gösteren bir harita ortaya çıktı.

Harita ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel'in telefonunun 2002 yılından beri dinlendiği haberiyle ortalığı karıştıran Der Spiegel dergisinde yayınlanmıştı. Dergi pazartesi yayınlanan sayısında NSA/CIA ajanlarının dünyanın çeşitli yerlerindeki 80 "Special Collection Service" (SCS) birimiyle aralarında 35 lider de olan milyonlarca kişiyi dinlediğini bildirmişti.

Derginin haberinde bunun için diplomatik temsilciliklerin çatılarındaki özel alanlara yerleştirilen EINSTEIN kod adlı çok güçlü antenler kullanıldığı ifade edilmişti.

MERKEL'İ ABD BÜYÜKELÇİLİK BİNASINDAN DİNLEMİŞLER

Haberde kullanılan haritada dinlemelerin yapıldığı Avrupa dışındaki noktaların isimleri gizlenmişti. Dünya çapındaki ‘hacktivist'lerin katkı yaptığı Cypherpunks blog'unda bu haritanın orijinali yayınlandı. Hacktivist'ler Der Spiegel'in haritanın önce orijinalini sonra sansürlü halini yayınladığını belirtiyor.

13 Ağustos 2010 tarihinden bu yana geçerli olduğu belirtilen haritaya göre, Türkiye'de İstanbul ve Ankara'daki ABD diplomatik temsilciliklerinde SCS birimleri bulunuyor. Haritadaki renk kodlarına bakılırsa İstanbul ve Ankara'dan aktif dinleme yapılmıyor, sadece buralarda konuyla ilgili personel bulunuyor.

Ancak haritada aralarında Berlin de bulunan 72 noktanın daha renk kodu Türkiye'yle aynı. Der Spiegel bunun nedeninin buralardaki dinleme faaliyetlerinin gayrı resmi olarak yürütülmesi olduğunu böylece olayın ortaya çıkması halinde bir kriz yaşanma ihtimalinin azaltıldığını belirtiyor.