Malta, Güney Avrupa'da, Orta Akdeniz'de yer alan, Sicilya'nın güneyindeki bir Adalar devleti. Malta takımadaları 3 büyük, 2 küçük adadan oluşuyor.  Büyükleri: Malta, Gozo ve Comino.  Nüfusu ise 430 bin dolayında. Yani  Türkiye’nin orta seviyesindeki bir ilinin nüfusuna sahip. Malta, AB üyesi ve ekonomisi ağırlıklı olarak turizme dayanıyor.

Bu ülke ile Türkiye arasındaki diplomatik ilişkiler yıllardır sıradan bir seyir izledi.

Ancak Suriyeli düzensiz göçmenlerin AB üyesi ülkelere yönelmelerinin ardından bu ülkenin tavrı dikkat çekti.

BAKANLIK DÜZEYİNDE İLK ZİYARET

Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde Yunan adalarından 20 Mart’tan sonra geri alınacaklara karşılık aynı sayıda Suriyeli düzensiz göçmen, AB ülkelerine gönderilecek.  Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, ilk etap için 25 bin kişilik bir göçmen listesi hazırladı.

Bu gelişmenin ardından Malta’dan Türkiye’ye yapılacak dışişleri bakanı seviyesinde ilk resmi ziyaret dikkat çekti. Bu ziyaretin sembolik anlamı var. Bu ziyaret Suriye kaynaklı düzensiz göçmen sorunun AB’de oluşturduğu kaygıyı ifade etmesi açısından simgesel anlam taşıyor.

SURİYE KONUSU MASADA

Malta Dışişleri Bakanı George Vella, 22-23 Mart 2016 tarihlerinde Türkiye’ye resmi  ziyarette bulunacak. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “Sözkonusu ziyaret, Malta’dan ülkemize Dışişleri Bakanı düzeyinde gerçekleştirilecek ilk ziyaret olacaktır. Ziyaret çerçevesinde yapılacak görüşmelerde, Malta ile ikili ilişkilerimizin yanı sıra, AB, göç, terörle mücadele konuları ile Suriye başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası meselelerin ele alınması öngörülmektedir” denildi.

Aydın Hasan - Milliyet