Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA), Rusya'nın, Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın kazanmasına yardımcı olacak şekilde ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği yönünde sonuca vardığı ileri sürüldü. Amerikan Washington Post gazetesinde yer alan ve üst düzey hükümet yetkililerine dayandırılan iddiaya göre CIA, "Rusya'nın 8 Kasım'da yapılan ABD başkanlık seçimlerine karıştığı" şeklinde bir neticeye ulaştı.

Habere göre, Rus hükümetine yakın bazı kişilerin, Demokrat Partinin gizli bilgilerini siber saldırı ile ele geçirerek Wikileaks'e aktardığı ve bu kişilerin Amerikan istihbarat birimlerince tespit edildiği bildirildi.

 17 İSTİHBARAT KURUMUNUN ORTAK ÇALIŞMASI

ABD'deki 17 istihbarat kurumunun daha katkı sağladığı bildirilen söz konusu raporun, CIA tarafından ABD Kongresindeki senatörlere sunulduğu ve bu değerlendirmenin "ortak bir sonuç" olduğu kaydedildi ancak söz konusu raporda Kremlin'den herhangi bir yetkilinin doğrudan talimat verdiğine ilişkin bir bilginin yer almadığı ifade edildi.

Habere göre, CIA yetkilileri, Rus hükümet yetkililerinin "bir adım geride durduğuna" inandıklarını anlattı.

Öte yandan, Amerikan medyasındaki bazı haberlerde Rusya bağlantılı bilgisayar korsanlarının Cumhuriyetçi Parti veri tabanını da "hacklediği" ancak oradan elde edilen bilgileri hiç kullanmadığı öne sürüldü.

 "BUNLAR, 'SADDAM HÜSEYİN'İN KİTLE İMHA SİLAHLARI VAR' DİYEN KİŞİLER"

Seçilmiş Başkan Trump'ın geçiş ekibinden yapılan yazılı açıklamada ise "Bu kişiler, zamanında Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarına sahip olduğunu söyleyen kişiler. Seçimler uzun bir süre önce büyük bir başarı ile tamamlanmıştır." ifadelerine yer verildi.

Wikileaks'in kurucusu Julian Assange da katıldığı televizyon programında "Rus hükümetinin kendileri için bir kaynak olmadığı" açıklamasında bulunmuştu.

OBAMA'DAN ARAŞTIRMA TALİMATI

Cuma günü ABD Başkanı Barack Obama, başkanlık seçimlerine yönelik siber saldırı ve dış müdahale iddialarının araştırılması için talimat vermiş ve bu çalışmanın 20 Ocak 2017'den önce tamamlanmasını istemişti. Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz ise Obama'nın başkanlık seçimlerine yönelik talimatını, "Bu, seçimin sonuçlarına itiraz etme çabası değil. Seçimi kimin kazandığını ifade ettik. Seçimlerin sonuçlarının doğruluğunu sorgulamıyoruz." sözleriyle değerlendirmişti.

İlk kez temmuz ayında Demokrat Parti tarafından gündeme getirilen "Rusya bağlantılı siber saldırı" iddiaları kamuoyunda uzunca süre tartışılmıştı.

7 Ekim'de ABD İç Güvenlik Bakanlığı ile Ulusal İstihbarat Direktörlüğü, Demokrat Parti kurumlarının ve seçim kampanyalarının siber saldırıya uğramasıyla ilgili olarak Rusya'yı resmen suçlayan bir açıklama yapmıştı. Açıklamada, "ABD İstihbarat Topluluğu, bazı Amerikan siyasi organizasyonları da dahil, Amerikan kurumlarının ve kişilerinin elektronik posta hesaplarına erişilmesinde Rus hükümetinin rolü olduğu konusunda emindir." ifadeleri kullanılmıştı.

8 Kasım'da yapılan 58. Başkanlık seçimlerini Cumhuriyetçi Trump, Demokrat rakibi eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın önünde kazanmıştı.
ABD'yi karıştıran Trump raporu!