Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vu Çien, olağan basın toplantısında, ABD savaş gemisinin Güney Çin Denizi'ndeki seferine tepki olarak mı yapıldığı sorusu üzerine; bugünkü tatbikatın, bölgedeki Haynan adası etrafında yapıldığını ve daha önceden planlanmış ortak arama ve kurtarma tatbikatı olduğunu savundu.
ABD'Yİ UYARMIŞLARDI
Geçen hafta ABD'nin San Diego Üssü'ndeki 3. Filo Karargahı'na bağlı USS Decatur Güdümlü Füze Destroyeri, Güney Çin Denizi'ndeki Çin'e ait olduğu belirtilen Şişa adaları çevresinde devriye gezmesi sonrası Çin savaş gemileri tarafından uyarılmıştı.
HİÇE SAYDILAR
Pekin yönetimi ayrıca, ABD'nin bu girişimiyle Çin'in egemenlik, güvenlik çıkarlarını ihlal ederek, bu konuda Çin ve uluslararası yasayı ciddi bir şekilde hiçe saydığını ifade etmişti.
KEŞİF UÇAKLARI TANSIYONU YÜKSELTMİŞTİ
Geçen mayıs ayında da ABD'ye ait keşif uçağının, Güney Çin Denizi'nde Çin savaş uçakları tarafından taciz edilmesi iki ülke arasında tansiyonu yükseltmişti.
Diğer yandan, Çin Deniz Güvelik İdaresi de bugün, Güney Çin Denizi'nde koordinatlar vererek ilgili tatbikatın yapılacağını açıklamıştı.
ABD'ye tepki gösteren Çin'den tatbikat