İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan bir ABD'li yetkili, "ABD ordusu Türkiye'de Suriyeli muhalifleri eğitmeye başladı" dedi. İsmini açıklamak istemeyen yetkili, eğitimine başlanan silahlı gruplarda kaç kişinin yer aldığı ve eğitimin ne zaman başladığı hakkında bilgi vermedi.
ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti. 
ABD Başkanı Barack Obama, daha önce yaptığı açıklamada eğit-donat programının yalnızca IŞİD'le mücadeleyi hedef aldığını belirtmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI DA DUYURMUŞTU

Eğit-donat programının başladığını Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da duyurmuştu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), 8 Mayıs'ta, Suriyeli muhaliflere yönelik eğit-donat programının ilk bölümünün Ürdün'de başladığını duyurmuştu.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, şu an eğitim gören grubun 90 kişiden oluştuğunu belirtmiş, ikinci grubun da yakında eğitime alınacağını açıklamıştı.

ANLAŞMA ŞUBAT AYINDA İMZALANMIŞTI

ABD ile Türkiye arasındaki 'eğit-donat' anlaşması geçen şubat ayında arasında imzalanmış, ancak eğitimin fiilen başladığına dair resmi bir açıklama yapılmamıştı. Kırşehir'deki Şehit Bahtiyar Aydın Kışlası da eğitimlerin sürdürüleceği tesis olarak hazırlanmıştı.

3 YIL SÜRECEK PROGRAMDA 15 BİN SURİYELİ EĞİTİLECEK

Üç yıl sürmesi düşünülen program kapsamında yılda 5 bin olmak üzere toplamda 15 bin civarında Suriyelinin eğitilmesi planlanıyor. Bunlardan 1500-2000 kadarının Türkiye'de eğitim göreceği geri kalanlarının ise Ürdün ve Suudi Arabistan'da eğitileceği açıklanmıştı.

ABD, "IŞİD'LE" DİYOR AMA, EĞİTİLEN MUHALİFLERİN KİME KARŞI SAVAŞACAĞI BELİRTİLMİYOR

Washington yönetimi programda eğitim görenlerin sadece IŞİD'le mücadelede değerlendirileceğini vurguluyor. Türkiye ve Suriyeli muhalifler ise Şam rejimine karşı savaşmaları konusunda ısrarcı olmuştu. Ancak anlaşma metninde eğitilen milislerin kime karşı savaşacağı açıkça belirtilmiyor.