The Nation dergisi Genel Yayın Yönetmeni Katrina Vanden Heuvel, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı makalede, yeni silahlandırma yarışmasının başlamasının sorumluluğunu büyük ölçüde ABD'nin taşıdığını yazdı. Sebep olarak NATO'nun Rusya'ya verilen söze rağmen inatla gelişmesini gösteren uzman gazeteci, ABD eski Savunma Bakanı William Perry'nin, "Bu, kaygan yamaçtan aşağıya doğru ilk adımdı" sözlerini hatırlattı.

Yazıda, "ABD'nin Rusya'yla ilişkilerde onarılamaz hasara neden olan bir diğer hatası George W. Bush döneminde tek taraflı olarak hava savunma anlaşmasından çıkması oldu. Başkan Barack Obama ise Rus mevkidaşı Vladimir Putin'i aşağılamak için özel çaba harcadı. Ayrıca Obama idaresi, Ukrayna'ya askeri yardım sağlayarak ABD'nin Soğuk Savaş döneminde birkaç kıtada yürüttüğü taşeron savaşların anısını uyandırdı" ifadelerine yer verildi.

'BU SEFER OYUN ÇOK TEHLİKELİ'

Heuvel, "Ancak bu sefer oyun çok daha tehlikeli, çünkü binlerce kilometre uzaklıkta değil doğrudan Rusya sınırlarında yürütülüyor. Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından çeyrek asır geçse de ABD'nin nükleer silahları savaşa hazır durumda bulunuyor ve eskiden olduğu gibi Rusya'yı hedef alıyor" dedi.

Nükleer silaha sahip ABD Hava Kuvvetleri'nde disiplinin çok yetersiz olduğundan mevcut durumun 'tesadüf savaşına' yol açabileceğini belirten Heuvel, "Savaş çıkmasa bile Rusya ve ABD arasında gerilimin artması tüm dünya için korkunç sonuçlar doğuracak" yorumunda bulundu.

'RUSYA'YLA İŞBİRLİĞİ YAPILMADAN IŞİD YENİLEMEZ'

Moskova'yla işbirliği olmadan terör örgütü IŞİD'i yenmenin mümkün olmadığını kaydeden Heuvel, "Rusya, ileri askeri teknolojilerle kaynaklara sahip olmanın yanı sıra ABD'nin Ortadoğu'da sahip olmadığı istihbarata, siyasi ve diplomatik ilişkilere sahip. Rusya olmadan ABD asla İran ile nükleer program konusunda anlaşamazdı, Suriye hükümeti ise halen kimyasal silaha sahip olacaktı" dedi.