Amerikan ordusunun özel kuvvetler biriminden bir asker, bugün Kerkük'ün güneybatısındaki Havice ilçesinde DAEŞ'in elindeki yaklaşık 70 kişilik Kürt bir grubu kurtarmak için düzenlenen operasyonda hayatını kaybetti.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, operasyonun Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin talebi üzerine yapıldığı, ABD Özel Kuvvetleri'nin Iraklı peşmergelere kurtarma operasyonunda destek verdiği ifade edildi.

"Rehinelerin kısa süre içinde topluca katledileceği bilgisi alınması üzerine operasyon dikkatlice planlandı ve düzenlendi" denilen açıklamada, Amerikan güçlerinin peşmerge güçlerine helikopter desteği sağladığı ve eşlik ettiği kaydedildi.

Rehineler arasında 20 kadar Irak güvenlik mensubu bulunduğu da belirtildi. Operasyonda beş DAEŞ mensubunun yakalandığı, bazılarının da öldürüldüğü ve DAEŞ hakkında önemli istihbarat bilgilerine ulaşıldığı açıklandı. Öldürülen DAEŞ militanlarının sayısı verilmedi.

Irak ordu birlikleriyle Şii milislerden oluşan Haşdi Şabi güçlerinin geçen hafta Kerkük'ün güneyi ve batısında DAEŞ'e yönelik operasyon başlattığı belirtilmişti.