ABD ordusu ve Washington yönetimi tarafından yapılan açıklamalarda büyük ölçüde Ortadoğu'da etkili olan terör örgütü DAEŞ'e karşı yürütülen operasyonlarda ilerleme kaydettikleri belirtilirken bu duruma ABD Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler yalanladı.

Cumhuriyetçiler, ordudaki üst düzey askeri yetkililerin terör örgütü DAEŞ ile mücadelede kaydedilen ilerlemeyi “abarttıklarını" ortaya koyan bir rapor yayınladı.

Raporlar manipülatif

Temsilciler Meclisi'ndeki Silahlı Hizmetler Komitesi, İstihbarat Komitesi ve Tahsisatlar Komitesi Savunma Alt Komitelerinin Cumhuriyetçi başkanları tarafından oluşturulan bir çalışma ekibi, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) DAEŞ ile mücadelede sağlanan ilerlemeye dair manipülasyon yaptığı iddialarının ardından, mercek altına aldıkları komutanlığın analizlerine dair rapor yayınladı.

Çalışma ekibi, tespitlerine dair 15 sayfalık başlangıç raporunu bugün kamuoyuyla paylaştı.

Raporda CENTCOM'un, diğer istihbarat raporlarının aksine DAEŞ ile mücadelede “pembe bir tablo çizdiği" savunuldu.

Raporda, “Ortak çalışma ekibi tarafından spesifik konularda yapılan değerlendirmede, 2014-2015 döneminde CENTCOM'un sunmuş olduğu analizler, diğer istihbarat kuruluşlarının sunmuş olduklarına ve sahada yaşananlara nazaran belirgin bir biçimde daha iyimserdi. Üstelik CENTCOM'un birçok basın bildirileri ve Kongre'de oturumlarda verdikleri ifadeler sahadaki gerçeklerden çok daha olumlu yansıtıldı." ifadesi kullanıldı.

CENTCOM yanlış analizler sunuyor

Çalışma ekibi üyelerinden Cumhuriyetçi Parti California milletvekili Ken Calvert, yaptığı yazılı açıklamada başlangıç raporunda yer alan bulguların takipçisi olacaklarını belirtti. Calvert, açıklamasında şu ifadeye yer verdi:

"CENTCOM'da olanlar kabul edilemez, üst düzey politika belirleyicilere yanlış analizler sunulduğunda savaşçılarımız bundan zarar görebilir."

ABD Savunma Bakanlığının da CENTCOM'un söz konusu analizlerine dair ayrı bir inceleme başlattığı bildirildi.

ABD, DAEŞ'e yönelik hava operasyonlarını Irak'ta Ağustos 2014, Suriye'de ise aynı yılın eylül ayında başlatmıştı.