ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın İran’a Sukhoi  Su-30SM tipi savaş uçakları satması durumunda BM Güvenlik Konseyi Kararlarının ihlal edilmiş olacağını bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, Rusya’nın İran’a Sukhoi  Su-30SM model çok fonksiyonlu jetler satacağına dair haberlere ilişkin yazılı bir  açıklama yaptı.

Rusya’nın İran’a bu jetleri satması durumunda BM Güvenlik Konseyi'nin  2231 numaralı kararını ihlal edeceğini belirtilen Toner, açıklamada şunları  kaydetti:

'BM'YE ŞİKAYET EDECEĞİZ'

Su-30SM model jetler ‘savaş uçakları’ kategorisindedir. Bütün BM  üyeleri ve özellikle Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndaki (JCPOA)’nin parçası olan  2231 maddenin pazarlığında bulunan üyeler, bu kısıtlamaların çok iyi farkında  olmalılar. Eğer yapılan haberler doğruysa biz bunu ikili görüşmede Rusya’ya ve diğer BM Güvenlik Konseyi üyelerine ileteceğiz.”

Rusya Savunma Bakanlığından ismi belirtilmeyen bir yetkiliye  dayandırılarak yapılan haberlere göre, 8 milyar dolar değerinde olan sayısı  belirtilmeyen Su-30SM savaş uçaklarını bu yıl sonuna kadar İran'a satışı  gerçekleşeyecek. Haberlerde ayrıca Rusya'nın ilk teslimatı bugün yapacağına yer  verildi.

İRAN'IN İZİN ALMASI GEREKİYOR
 
İran ile yapılan nükleer anlaşma gereği, bu ülkenin ağır silahlar  alabilmek için BM Güvenlik Konseyinden izin alması gerekiyor.