ABD basınında "Paralel Yapı"ya ait okulların yaptığı usulsüzlüklere ilişkin sonhaber Chicaco Sun-Times gazetesinden geldi. Gazetenin haberine göre, Illinois eyaletindeki Chicago kentinde, insanların verdiği vergilerle finanse edilen "Paralel Yapı"ya ait Concept Schools'un, 5 milyon dolardan fazla federal burs parasını, altıdaki sözleşmeli okullardan alarak kendi yakınlarına aktardığından şüpheleniliyor.

Illinois Meclis Başkanı Michael Madigan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişiyi yakın markajda tutarak, güçlü bir destekçi ağı kuran Des Plaines merkezli Concept Okulları hakkında devam eden soruşturmada henüz bir iddianame sunulmadı. Ancak arama emri için mahkemeye verilen 85 sayfalık kayıtlara ulaşan gazetenin haberine göre, Concept Schools, taşeronları ve özel olarak işletilen ama vergilerle finanse edilen diğer Orta Amerika'daki "birçok" sözleşmeli okullarında, "federal programı dolandırmaya yönelik bir entrikanın içindeler".

"Paralel Yapı"nın dolandırıcılık yaptığı programın adı E-Rate. Program, ekonomik olarak dezavantajlı okulların ve kütüphanelerin internete ulaşımı ve diğer iletişim ihtiyaçları için devlet tarafından fon dağıtım programı olarak biliniyor.

Contept Okulları'nda usulsüzlük yapıldığından emin olan ABD Eğitim Bakanlığı müfettişlerinden biri, okullarda arama yapılmasına izin almak için Chicago'da bir yargıca müracaatında, "Bu suistimalin en az 2007'ye kadar geçmişe gitmekte olduğu, suistimalin düşük gelirli öğrencilerin olduğu okullara internet erişimi sağlayan E-Rate programını da kapsadığını" yazdığı öğrenildi.

Soruşturmayı yürüten Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) Cleveland ofisi sözcüsü, Concept Okulları'na yönelik soruşturmanın devam etmesinden dolayı şu aşamada herhangi bir bilgi paylaşamayacaklarını ifade etti.

- "Paralel Yapı"nın Illinois ve çevresinde 30 okulu bulunuyor

Concept'in ABD'nin Illinois ve çevresindeki eyaletlerde aralarında devlet desteklilerin de olduğu 30 okulu bulunduğu biliniyor. Bu okulların arasında Chicago Devlet Okulları tarafından finanse edilen ve yaklaşık 2 bin 200 öğrencinin bulunduğu dört kampüs de yer alıyor.

Chicago Sun-Times gazetesinin geçen yıl sözleşmeli okullarla ilgili raporuna göre FBI, Haziran 2014'te, Concept'in genel merkezi ile Illinois, Indiana ve Ohio eyaletlerinde 18 baskın yaptı. Bu baskınlarda, Concept'in üst düzey görevlileri hakkında ve şirketin federal "E-Rate" programına katılımı ile ilgili kayıtlar ele geçirildi.

Elde edilen yeni bir arama emri sonucunda da müfettişler Concept'in, "E-Rate" programlarının "adil ve açık fiyat teklifi" kurallarını ihlal ettiğini ortaya çıkardı. Belgeler, daha önceden inceleme altına alınmış olan Concept yönetici ve müteahhitlerini de ifşa ediyor.

Mahkeme kayıtları, Concept Schools Başkanı Sedat Duman'ın, okullar için, "E-Rate" onay formlarını imzaladığını gösteriyor. Mahkeme kayıtlarına göre, Copcept okullarının bilişim kurulu başkanı olarak adı geçen Hüseyin Shane Ülker'in, "E-Rate" fonlarını kendisiyle ilişkili üç iş yerine hayali fatura ağıyla, Stephen Draviam isimli bilgisayar uzmanının şirketi vasıtasıyla gönderiyor.

Gazetenin Federal Eğitim Bakanlığı Genel Müfettişliğinden özel temsilci Geofreey Wood'a dayandırdığına göre Ülker, parayı kendisine yakın üç şirketin hesabına yatırmadan önce 20 bin doları Türkiye'deki Bank Asya hesabına yatırıyor.

- 5 milyon dolar "yakın kurumlara" gönderilmiş

Contept Schools, Draviam'ın soruşturma sırasında FBI ile işbirliğine gittiği ortaya çıktığında kendisinin işine son verdi. Gazetenin FBI memurlarına dayandırdığına göre, Concept Schools daha sonra kendi yönetimine yakınlarla iş yapmaya başladı. Wood'a göre şirket, 5 milyon dolardan fazla ödemeyi yine "Paralel Yapı"yla bağlantılı olan "yakın kurumlara" gönderdi.

Mahkeme kayıtlarına göre, pastadan en büyük payı alan şirket, "E-Rate" fonundan 2,8 milyon dolardan fazla para alan Core Grup A.Ş. Söz konusu şirket, işinin yüzde 92'den fazlasını Concept Schools'la yaptı.

Fedaral ajanların, Core Grup'un Mount Prospect'teki ofislerini ve şirket sahibi Ertuğrul Gürbüz'ün Elk Grove köyündeki evine de baskın yaptığı bilgisi verilen haberde, Concept'in "E-Rate" danışmanı olarak eski yöneticileri Özgür Balsoy'u işe almış. FBI, Balsoy'un da evine baskın düzenledi.

- Türkiye'ye gittiğinde eroin taşımaktan tutuklanmış

Mahkeme belgelerine göre, Concept Schools'un eski yetkililerinden Mustafa Emanet ise "E-Rate" programı için sözleşmeli okulların liderlerinin "yakın ilişki içinde olduğu" yandaş şirketlerle çalışmak istedi. Gazeteye göre federal müfettişler, he ne kadar "yandaş" şirketlerin diğer şirketlerden daha kabarık fatura çıkarsa dahi onlarla çalışmak istediğini aktaran Emanet'in kendilerine Türkçe şirket içi yazılmış bir e-postayı teslim ettiğini ve e-postadaki görüşmelerin Concept Schools'un "E-Rate" kontratlarında kendilerine nasıl çıkar sağladıklarını açıkladığını düşünüyor.

FBI'ın aktardığına göre, Emanet, 6 sene önce Türkiye'yi ziyaret ettiğinde Concept Schools ile bağlarını kopardığı için büyük sıkıntı çekti. ABD'de hiçbir sabıka kaydı bulunmayan Emanet, Türkiye ziyaretinde üzerinde eroin bulundurmaktan tutuklanmış. Emanet, Türkiye'de tutuklanmasının nedeni olarak ise "Paralel Yapı"nın okulları ile ideolojik farklılıklarını gösterdi.

Des Plaines merkezli Concept Okulları'nın federal soruşturma altında bulunan Chicago'daki okulları şunlar:

- Chicago Matematik ve Fen Akademisi, 7212 N. Clark.

- Horizon Fen Akademisi Belmont Charter Okulu, 5035 W. North.

- Horizon Fen Akademisi McKinley Park Charter Okulu, 2245 W. Pershing.

- Horizon Fen Akademisi- Güneybatı Chicago, 5401 S. Western.

Bu arada, ABD basınında "Paralel Yapı"ya ait okulların yaptıkları usulsüzlüklere dair çok sayıda haber yayınlanıyor.