ABD’nin doğu yakası yıllardır görülen en ağır kar fırtınasının etkisi altına girdi. Fırtına nedeniyle en az 8 kişi hayatını kaybederken on binlerce haneye elektrik verilemiyor. Başkent Washington DC'nin ardından New York'a ulaşan fırtına hayatı olumsuz etkiliyor.
 
Cuma günü öğleden sonra başlayan "Jonas" adı verilen kar fırtınası, Washington'da yaşamı olumsuz etkiledi.
 
Kar kalınlığının birçok bölgede 60 santimetreye ulaştığı kentte ulaşımda ciddi aksaklıklar yaşandı.
 Metro ve otobüs seferlerinin cumartesi ve pazar durdurulduğu başkentte yetkililer, sadece 2012 yılında Sandy Kasırgası sebebiyle 36 saatliğine metro seferlerinin iptal edildiğini hatılattı.
 
Yetkililer geçen 40 yılda ilk kez bu kadar uzun süre metro ve otobüs seferlerinin aynı anda iptal edildiğini kaydetti.
 
Yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle görüş mesafesi bir metrenin altına düşerken rüzgarın saatteki hızının da zaman zaman 50 kilometreye çıktığı belirtildi.
 
Fırtına sebebiyle 11 eyalette olağanüstü hal ilan edildi, 8 bin 600 kadar uçuş iptal edildi.
 
Washington'da ise karayollarını tuzlama çalışmaları devam ediyor. Yolları açık tutmak için çok sayıda kar küreme aracı seferber edilirken, başkent yakınındaki Virginia’da 500 kişilik Ulusal Muhafız ekibi acil durumlar için hazır bekletiliyor.
 
Meteoroloji uzmanları, "Jonas"ın, Washington'ı etkileyen bugüne kadarki büyük kar fırtınaları arasında ilk beşte yer aldığını ve bugün etkisini kaybetmeye başlayacağını belirtti.
 
Washington'a yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alan Amerika Diyanet Merkezi'nde de kar fırtınasına ilişkin hazırlıklar yapıldığı bildirildi.
 
Maryland'deki merkezin başkanı Yaşar Çolak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun kar fırtınası sebebiyle cuma akşamından itibaren bina çevresinde kar temizleme çalışmalarının yapıldığını anlattı.
 
Bölgede olağanüstü hal ilan edildiğini hatırlatan Çolak, kar fırtınası sebebiyle ulaşımda ciddi zorluklar yaşandığını ve merkezin hizmetlerinin normal düzenine dönmesi için tüm çalışanların özveriyle çalıştığını aktardı.
 
(AA)