Pakistan Başbakanı Şerif, ülkesindeki nükleer denemeleri durdurması için dönemin ABD Başkanının kendisine 5 milyar dolar teklif ettiğini, ancak ulusal çıkarlar için parayı reddettiğini ileri sürdü.

Çiftçilerin toplantısına katılan Şerif, burada yaptığı konuşmada, "Nükleer denemeleri durdurmak için dış baskıyı reddederek, ülkenin onuru ve çıkarı için karar vermiştim. Eski ABD Başkanı defalarca bana telefon ederek nükleer denemelerden vazgeçmem için 5 milyar dolar para teklifinde bulunmuştu" dedi.

Ülkede terör eylemlerinin azaldığını ve iktisadi durumun olumlu yönde geliştiğini belirten Şerif, ABD'nin nükleer denemeler konusunda baskısını reddettiğini söyleyerek, "Bana o zaman dediler ki biz Hindistan'a baskı yapacağız, ben dedim ki önce Hindistan'a sorun, sonra bize gelin" değerlendirmesinde bulundu. 

Şerif, hükümetin tarım alanına öncelik verdiğini, Pakistan'da çiftçilerin sorunlarının çözümüne yönelik yaklaşık 3,4 milyar dolarlık bir yardım paketi hazırlandığını açıkladı. Şerif, şunları belirtti:

"Tarımsal alanda kalkınma için ürün sigortası, elektrik faturası ödemelerinde kolaylık, banka borçlarının geri ödenmesi, modern tarımsal aletler, makinelerin ithalatı için gümrük ve gelir vergisinin kaldırılmasını kapsayan 341 milyar rupilik yardım paketi bugün kabine toplantısında onaylandı."       

Hindistan'ın 12 Mayıs 1998'de gerçekleştirdiği nükleer denemelerin ardından Pakistan da  aynı yıl 28 Mayıs'ta 5 başarılı girişim yaptığını açıklamıştı.