Avrupa Birliği(AB), sığınmacı krizine çözüm arayışında "Afrika'ya rüşvet" olarak değerlendirilen bir yardım paketi üzerinde uzlaşma sağladı. Malta'daki düzenlen liderler zirvesinde sığınmacı akınının nedenleri ile mücadelede kullanılmak üzere 1,8 milyarlık euroluk yardım yapılma sağlandı. 

AB ve Afrika ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının Malta'nın başkenti Valletta'da sığınmacı krizini ele almak üzere düzenlenen özel zirve dün başlamıştı. Zirvede Afrika'dan Avrupa'ya sığınmacı hareketliliğinin azaltılması yolunda alınabilecek önlemler masaya yatırıldı.

Zirvede1 milyar 800 milyon euroluk yeni bir Afrika Fonu oluşturulması konusunda uzlaşmaya varıldı. Kaynağın, göçün nedenleri ve kaçakçılıkla mücadele için kullanılması hedefleniyor. Böylelikle, Avrupa'ya yoksulluk kaynaklı kaçışın azaltılması hedefleniyor. AB ülkeleri ve 35 Afrika ülkesi bu konuda bir eylem planı oluşturulması konusunu da zirvede ele aldı.

Her yıl yüz binlerce Afrikalı Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmaya çalışıyor. Suriye, Afganistan ve Balkan ülkelerinin ardından Avrupa'ya en çok gelenler Eritreliler. Nijerya, Somali ve diğer Afrika ülkelerinden de yoğun göç var.