Alman haber ajansı dpa'nın ulaştığı AB-Türkiye Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde, sığınmacıların kullandığı Balkan güzergâhının tamamen kapatılacağı belirtiliyor. Sığınmacı akınını durdurmak için radikal önlemler almaya hazırlanan Avrupalılar, yasadışı geçişlere artık izin vermek istemiyor.

Bu güzergâh üzerindeki ülkeler ise bir süre önce sığınmacı geçişini engellemeye başlamıştı. Makedonya, Yunanistan'dan her gün az sayıdaki sığınmacının geçişine izin verirken, bu da Yunanistan sınırında yığılmalara yol açmıştı. Makedonya - Yunanistan sınırındaki en önemli sınır kapısı İdomeni'de haftalardır büyük bir insani dram yaşanıyor.

"YUNANİSTAN'DA KALMALILAR"

Alman televizyon kanalı ARD'de Pazar akşamı katıldığı bir programda Balkan güzergâhının kapatılmasını savunan Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Yunanistan - Makedonya sınırında bekleyen sığınmacıların Yunanistan'da da iltica hakkını kullanabileceğini ifade etti. Yunanistan'da kişi başına Avusturya'dan daha az mülteci düştüğünü söyleyen Kurz, Yunanistan'ın ayrıca yakında Avrupa Birliği'nden yüklü bir yardım alacağını da dile getirdi.