Türkiye ile AB arasında varılan mutabakat çerçevesinde Yunanistan’a 20 Mart tarihi itibariyle yasa dışı yollardan giden düzensiz göçmenlerin geri alımına 4 Nisan tarihinden itibaren başlandı. Bu sürece paralel olarak AB’nin 4 önemli ülkesi Fransa, Hollanda, Portekiz ve Slovenya’dan Türkiye’ye bakanseviyesinde, 9 – 10 Nisan tarihlerinde yapılacak ziyaret, AB’nin Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler konusundaki kaygıları konusunda gösterge niteliği kazandı.
 
AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in liderliğinde, 4 AB ülkesi bakanı, Türkiye’ye düzensiz göçmenler konusunda temaslarda bulunmak üzere geliyor.
 
TÜRKİYE – AB MUTABAKATI
 
Türkiye ile AB arasında Suriye kaynaklı düzensiz göçmenler konusunda mutabakat, 18 Mart zirvesinde sağlandı. Bu mutabakatın özeti şöyle:
 
*Caydırıcı olması için Kaçak göçmenler Avrupa ülkelerine gönderilmeyecek. Bunların yerine bire bir formülü çerçevesinde Türkiye’deki kamplarda kalan göçmenler Avrupa ülkelerine gönderilecek. İçişleri Başkanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, BM kriterleri çerçevesinde 25 bin kişilik Avrupa ülkelerine gönderilecek bir göçmen listesi hazırladı.
 
AB; MÜHENDİS – DOKTOR GİBİ MÜLTECİLERİ Mİ ALACAK?
 
*AB ülkeleri, mühendis ve doktor gibi mesleki olarak nitelikli göçmenleri almayı arzu ediyor. Ancak Göç İdaresi, gönderilecek göçmenleri BM kriterleri çerçevesinde belirledi.
 
GERİ ALIM BAŞLADI
 
*Ege kıyılarından Yunan adalarına geçen bütün mültecilerin ayırım yapılmadan Türkiye’ye iadesi 18 Mart’ta AB ile yapılan mutabakatta karara bağlandı.
 
*20 Mart’tan itibaren giden düzensiz göçmenler kabul edilmeye başlandı. Türkiye’ye dönme imkanı olanlar 4 Nisan’dan sonra gönderilmeye başlandı.
 
*AB’ye yeniden yerleştirilecek Suriyeliler BM Kırılganlık Kriterleri çerçevesinde belirlenecek. Bu kriterler, engelli, bakıma ve tedaviye muhtaç kişiler ile risk altındaki kadın ve kız çocukları gibi gruplara öncelik veriyor.
 
4 ÜLKEDEN BAKAN GELİYOR
 
AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’in liderliğinde, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Miroslav Lajcak, Fransa’nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Harlem Desir ve Portekiz’in Avrupa İşlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Margarida Marques’den oluşan heyet, 9-10 Nisan 2016 tarihlerinde Türkiye’ye ziyarette bulunacak.
 
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, konuk heyetle, 9 Nisan günü İstanbul'da görüşecek.
 
Dışişleri Bakanlığı’nın açıklamasında bu görüşmelerle ilgili olarak, “Söz konusu görüşmede, başta Türkiye-AB ilişkileri, müzakere sürecimiz ile göç krizi bağlamında özellikle 18 Mart tarihli Türkiye-Zirvesinden bu yana artan işbirliğimiz olmak üzere bölgesel ve uluslararası konulardaki güncel gelişmelerin ele alınması öngörülmektedir” denildi.