Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı ve AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, "Azerbaycan 20 Ocak (Yanvar) Hüzün Günü" dolayısıyla mesaj yayımladı.
Ünüvar, mesajında, Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunda en acı günlerinden birinin 20 Ocak olduğunu belirterek, Azerbaycan ve Türkiye'nin bulunduğu coğrafyanın geçmişte bağımsızlıkları uğruna çok büyük acılar gördüğünü kaydetti.

Ünüvar, iki ülkenin bayraklarındaki kırmızı rengi, bağımsızlık yolunda şehit olan insanlardan aldığını ifade etti.

Sovyetler Birliği tanklarının 20 Ocak 1990'da Bakü'ye girdiğini ve Azerbaycan halkının baltalarla, sopalarla tanklara karşı koyduğunu ve bunun üzerine Sovyet askerlerinin geri çekildiğini hatırlatan Ünüvar, 20 Ocak'ın Azebaycan'ın bağımsızlık ve istiklal yolunda önemli bir tarih olduğunu belirtti.

Ünüvar, şunları kaydetti:

"Bakü'ye gittiğimizde şehitliğe uğrarız ve 20 Ocak şehitliğini görürüz. Azerbaycan, Rus, Yahudi vatandaşlarının isimlerini şehitlikte görürüz. Buradan yola çıkarsak 20 Ocak 1990'da Bakü'ye saldıran emperyalist güçler ırk, din, mezhep ayrımı yapmadan topyekün katliam yapmışlar. Amaç olarak da Azerbaycan'ı kontrolleri altına almaya çalışmışlardır. Ama bu olayla Azerbaycan'ın bağımsızlık yolunda hızla ilerlemesi için kıvılcımı ateşlediklerinin farkında bile olmamışlardır. Azerbaycan vatandaşlarının kanlarını dökerek Azerbaycan'ı yok etmeyi hedeflediler ama Azerbaycan tıpkı 1918'de olduğu gibi yeniden bağımsızlığın küllerinden doğdu. Bu coğrafya acılarla yoğrulmuş önemli bir coğrafya. Azerbaycan Kafkasların, Türkiye ise Avrupa'nın parlayan yıldızı. İki ülke arasındaki ilişkilerin her dakika daha da iyileştiğini tüm dünya ülkeleri görmektedir."