TÜRK sineması ile kültürünün 25 yıldan bu yana  tanıtıldığı Strasbourg Odyssee sinemasında 12 Aralık Perşembe günü 'Türk Sinema Günleri' başlıyor.
Yurt dışında ilk kültürel sinema etkinliğine 25 yıl önce imza atan 'Strasbourg Türk Sinema Günleri' bu yıl 14 Ocak tarihine kadar 14 sinema filmiyle sinema severleri tarihi Odyssee salonuna davet ediyor. Yeni sinema filmleriyle beraber çok sayıda Yeşilçam sanatçıları Odyssee'de filmlerin öykülerini hayranlarıyla paylaşma imkanı buluyor. Avrupanın başkenti Strasbourg'ta Türkiye'nin kartviziti olan 25. Türk Sinema Günleri etkinliğinde beyaz perdeye gelecek filimler yönetmen Kudret Güneş'in belgeseli 'Bedianın İzinde' Pelin Esmer'in 'Gözetleme Kulesi', Uğur Yücel'in 'Soğuk' ve 'Benim Dünyam', Çağan Irmak'ın 'Tamammıyız', Fatih Akın'ın 'Cennet Bahçesinde Çöp' belgeseli, Özcan Deniz'in ' Su ve Ateş', Mahmut Fazıl Coşkun'un 'Yozgat Blues', Atalay Taşdiken'in 'Kız Kardeşim' ve 'Meryem' Tamer Levent'in 'Tepenin Ardı', Tolga Örnek'in 'Senin Hikayen', Serdar Akar'ın ' Behzat Ç. Ankara Yanıyor', Sermiyan Midyat'ın 'Hükümet Kadın' filmleri bulunuyor. Dünyanın en eski altı sinemasından biri olan 'Odyssee' salonu 3 Ocak tarihinde 100. yaşına giriyor.
Fransa'da en eski 64 yıldır yaşayan Türk olarak isminden söz ettiren Odyssee sinemasın yönetmeni Faruk Günaltay bu yıl özenle seçtiği filmleri Türk ve Fransız sanatseverler için Fransa'ya getiriyor. Eski başbakanlardan Şemşettin Günaltay'ın yeğeni olan Faruk Günaltay Avrupa sinema ve kültürüne verdiği destekten dolayı 2005 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından 'şövalye' nişanı' ithaf edilmişti. Onaltı yıldır Avrupa Konsey'in Avrupa Sinema Fonu ' Euroimages' Türkiye temsilcliği görevinde bulunan sinemacı Günaltay Fransa'da ilk sinema dergisini çıkartan başarılı Türk olarak Avrupa sineması tarafından anılıyor. Filmlerini paylaşacak Yeşilçam sanatçıları içinde Uğur Yücel, Atalay Taşdiken, Beren Saat, Ayça Bingöl, Kenan Doğulu, Tolga Örnek bulunuyor.
 
LG(GE/İD)