NORVEÇ’te Eylül ayında yapılan genel seçimlerde yenilgiye uğrayan Norveç’in Sosyal Demokrat İşçi Partisi Genel Başkanı ve eski Başbakan Jens Stoltenberg’in NATO genel sekreterliğine getirilmesi konusunda üye ülkeler arasında mutabakat sağlandı.
Saat 15.30’da telefonla acil toplantıya çağrılan İşçi Partisi yönetim kurulu üyeleri, 13 yıldır genel başkanlık koltuğunda oturan Jens Stoltenberg’ın NATO genel sekreterliğine atandığını öğrendiler. Haberi ilk veren İspanya’nın La Vangeardia gazetesi, ABD ve Almanya’nın isteği üzerine Jens Stoltenberg’ın NATO Genel sekreterliğine aday gösterildiğini ve Cuma günü öğleden sonra toplanan NATO ülkeleri büyükelçilerinin de oy birliği ile Stoltenberg’i NATO Genel sekreterliğine getirme kararı aldıklarını duyurdu. Norveç Başbakanı Erna Solberg, Stoltenberg’in NATO genel sekreterliğine getirileceğini birkaç gün önce söylediğini hatırlatarak, "Jens Stoltenberg’in NATO genel sekreterliğine getirilmesi, AB, ABD ve Batı ülkelerinin güvenliği açısından çok önemlidir" dedi.
RASMUSSEN Mİ ÖNERDİ?
Norveç’in Aftopbladet gazetesi de İnternet sayfasında manşete taşıdığı haberde, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Obama ve Stoltenberg’in fotoğrafını yayınlayarak Stoltenberg’in NATO Genel sekreterliğine atanmasının kesinleştiğini duyurdu. Saat 15.00’de toplanan NATO büyükelçilerinin, sadece formalite icabı bir araya geldikleri, kararın toplantıdan önce alındığı bildirildi. 55 Yaşındaki Jens Stoltenberg’in NATO genel sekreterliğine atanmasında Anders Fogh Rasmussen’in çok etkili olduğu ve Obama’ya Stoltenberg’i önerdiği bu nedenle de karşısına başka aday çıkarılmadığı öne sürüldü.
1959 doğumlu, Stoltenberg, ilk kez 1993 yılında milletvekili seçildi. 1993-1996 yılları arasında Enerji bakanlığı, 1996-1997 yılları arasında maliye bakanlığı, 2000-2001 yılları, 2005-2013 yılları arasında başbakanlık görevlerinde bulundu. Stoltenberg, 2001 yılında siyasi lider olduğu İşçi Partisinde 2002 yılından bugüne de Genel Başkan olarak görev yapıyordu. Jens Stoltenberg’in NATO Genel sekreterliği ülkede büyük sevinç yarattı.

ÜT(SS)