Hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığı Londra’da ilginç bir uygulama hayata geçti. Çevre kirliliğine yönelik çalışmalar yapan Plume Labs kamuoyu bilincini arttırmak için güvercinlerden oluşan bir hava kirliliği denetleme devriyesi oluşturdu.

Çevre sorunlarına odaklanan Plume Labs ile Reklam ajansı DigitasLBi'nin ortaklığında oluşturulan bir proje kapsamında bu güvercinler Londra'nın hava kirlilik değerlerini ölçecek.

Ufak bir yelek yardımıyla üzerlerine sırt çantaların yerleştirilen güvercinler, çantalarda yer alan sensörlerle uçtukları bölgelerin nitrojen dioksit ve ozon seviyelerinin ölçülmesini sağlayacak. Tek seferde yalnızca 10 kuşun uçtuğu devriyede elde edilen veri de bununla orantılı olarak az bir miktarda.

TWEET ATIYORLAR

Kuşların durumlarını görmek isteyenler için projenin bir web sitesi yer alıyorken aynı zamanda bu site üzerindeki haritada canlı olarak veriler de takip edilebiliyor. Proje kapsamında @pigeonair Twitter hesabına atılan tweetlerle Londra sakinlerinin bulundukları bölgenin hava kirliliği raporunu öğrenme imkanı da yaratılmış durumda.

Plume Labs tarafından 3 gün süreceği açıklanan projenin asıl amacı ise firmanın geliştirdiği hava kirliliği ölçüm cihazının daha fazla gönüllü tarafından kullanımını teşvik etmek.